Da solidaritet blev til sammenhængskraft

Jeg har tidligere skrevet artiklerne Solidaritet burde ikke være et skældsord (9/2/2021) og Forskellen mellem solidaritet og sammenhængskraft (4/1/2019).

Det lader ikke til, at ret mange i enten #dkpol eller #dkmedier har læst dem, for man bruger stadig ordet sammenhængskraft fuldkommen kritikløst, og ordet solidaritet er næsten helt væk. Selv hos Socialdemokraterne har man adopteret det mere neutrale ord, og man har dermed undermineret sin egen historiske position i dansk politik.

Regeringsforhandlingerne

Regeringsforhandlingerne med tankerne om en regering hen over midten har på den ene siden mange positive udsigter, hvis det var fordi man ville bevare en social profil i en politik der bevægede sig mod højre. Men i borgernes optik tror jeg mange føler, at socialdemokraterne har glemt hele sit ideologiske fundament efter man ikke længere bruger ordet solidaritet.

Der skete noget med de røde partier, da man begyndte at tale nysprog. Man vil helst ikke stå ved, hvor asociale man er – og har været – på nogle områder. Det skete bl.a. da man påstod, at man havde fjernet 225t.-reglen, men dette kun skete for nogle få, som var blevet pådømt denne sanktion, og dermed blev det store flertal stadig trukket de 1.067,-/mdr.

Hvordan man nogensinde har kunne skrive sig ind blandt de partier, som besvarer en kritisk situation med ordene: “Det vigtigste er, at få folk i job” er mig en gåde – og de har ikke forstået ret meget af en kontanthjælpsmodtagers økonomi… Vi der er i job kan bestemt godt anerkende, at en inflationskrise ikke må være sjov for dem uden job.

Hvis politikerne ikke havde eftervederlag

Hvis politikerne selv landede på dagpenge – og senere kontanthjælp – så ville piben hurtigt få en meget ny lyd, for så ville VIRKELIGHEDEN gå op for disse talende konsulenttyper. Beklager, men der er ikke nogen pæn måde at sige dette på. Det er ren Kammerat Napoleon, når man i skåltaler mener, at alle er ‘født lige’, men når det kommer til kridtet, så bevarer man nogle særstatus-regler, som ikke er spor solidarisk med de borgere, som har stemt på dem.

Bemærk fx denne formulering: “Dog sker der ikke modregning for indtægter op til 152.940 kr. i de første 12 måneder“. Almindelige danskere har ikke nogen friværdi for hvornår der sker modregning, hvilket i tilfældet hvor en KH-modtager fx tager en avisrute gør, at man har under 20,- ud af hver eneste time, men politikere skal da selvfølgelig ikke have vilkår magen til os ‘almindeligt dødelige’, vel? Ironi kan forekomme…

Derfor vil politikerleden også vokse, for det er efterhånden gået op for de fleste, at dansk politik er bluff. Man siger ét, når der er en mikrofon og skærmtid foran én, men gør noget ganske andet, når det kommer til at stemme i folketingssalen. Det er det rene hykleri – og en af grundene til at mange af os stemte blankt ved seneste valg…

Rigtig god weekend til alle læserne af denne blog. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.