Hvordan skal du som blogger håndtere kommentarer?

I forlængelse af min mini-serie om at starte din egen blog tænkte jeg, at jeg i dag ville besvare dette vigtige spørgsmål for alle bloggere. Hvordan skal du håndtere kommentarer?

Nogle blogs er fuldkommen åbne for kommentarer. Alle kan skrive, og du vil hurtigt opdage, at det tiltrækker spam. Derfor melder spørgsmålet sig, hvordan du mest effektivt sikrer dig imod misbrug af din blog.

Til det formål skal du bruge to værktøjer:

  • Akismet – antispam filter der er gratis
  • Kommentarmoderering

Vi tager dem lige hver for sig. Så får du et bedre overblik over, hvordan du mest effektivt får styr på kommentarer på din blog.

Akismet – det gratis våben til din WordPress-blog

Når du lige har installeret din WordPress-software på bloggen, så vil du under dit kontrolpanel finde Akismet under menuen Plugins. Det er gratis software, der fint supplerer din WordPress-installation med et af de bedste filtre imod spam.

Her skal man huske, at med flere millioner installationer, så er det logik (for burhøns!), at filteret kun bliver bedre og bedre jo flere, der bruger det, og ud af godt 100K kommentarer, så er det max 40-50 kommentarer, der er sluppet forbi, så jeg har fået en mail om jeg ville godkende en kommentar.

Så gør man jo det, som blogger, at man markerer en kommentar som spam, hvis det er spam, der er landet på ens blog, og derved undgår du dels selv at se det samme igen, men hjælper også andre WordPress-brugere. Det er ren win-win, når SÅ mange mennesker får ryddet op i spam globalt.

Hvis du glemmer at aktivere Akismet, så kan jeg love dig for, at du får dig en overraskelse. Så kommer der godt nok hurtig en hel del mere mail i din indbakke end du har lyst til at prøve igen. Det er også en af grundene til, jeg nævner det i min mini-serie om at starte sin egen blog… 🙂

Kommentarmoderering

Her er der tre indstillinger:

  • Ingen moderering
  • Moderer alle kommentarer
  • Moderer første kommentar

Jeg anbefaler selv at vælge den indstilling, hvor du modererer første kommentar, hvorefter din læser kan skrive nye kommentarer uden du bliver bedt om at godkende kommentaren først.

Så spørger den opmærksomme læser hurtigt: “Jamen kan det ikke misbruges?”

Svaret er, at det kan det, og det kan ske, at du må sætte en bruger på moderation fordi vedkommende misbruger den tillid, du har udvist.

Her skal man så til gengæld huske, at flertallet af de mennesker vi kommer i forbindelse med er fornuftige mennesker, og derfor kan du normalt sagtens stole på, at dine gæster på din blog opfører sig ordentligt. Du må aldrig lade dig guide af laveste fællesnævner som grundlag for din måde at håndtere udfordringer på. 🙂

Nogle bloggere vælger at moderere alle kommentarer, og jeg forstår godt, at mere kendte bloggere kan opleve så meget skidt på deres blog, at de er nødt til at bruge denne indstilling, men det har en væsentlig bivirkning. Folk holder ganske enkelt op med at kommentere på bloggen, når kommentaren ikke kommer frem…

Kunne man ikke bare bruge Facebooks kommentarsystem?

Det kan du godt vælge at gøre. Mange gør det, fordi de synes det er nemmere, men jeg fraråder det af flere grunde:

  • Hvis Facebook en dag lukker din konto, ryger alle kommentarer fra din blog, og du er tilbage til udgangspunktet – tilbage til Start, som man siger i Matador…
  • Du har ikke samme kontrol over kommentarer, som du har i WordPress som selvstændig software
  • Folk ønsker ikke nødvendigvis at udstille på deres Facebook-væg, at de har kommenteret på din blog

Det sidste argument KAN være det vigtigste, for hvad nu, hvis du behandler et følsomt emne, og du bagefter ender med at skabe en familiekrise, fordi du ikke har defineret din plugin rigtigt? En artikel om svigermødre, der bagefter gør, at en af dine læsere, som endda har brugt af sin tid på at skrive en kommentar, får en hulens masse ballade i sin familie kunne være et godt eksempel på en bruger, du IKKE ser igen på din blog. Det var jo ikke det du ønskede, vel?

Jeg mener i hvert fald argument 1 og 3 er de væsentligste for at undlade at bruge Facebooks kommentarsystem, når WordPress håndterer det så fint uden at blande andre medier ind i din blogning. At jeg så også er meget åben om, at jeg ikke selv bruger Facebook er en anden sag. Hvis de havde lavet et system, der virkede fornuftigt, kunne man godt anbefale andre at bruge det, men jeg mener som sagt aldrig, man bør lægge alle æg i én kurv, og det gælder alle sociale platforme. Ryger kontoen, mister du alt for meget, og det er ikke formålet med at bruge mange timer på at skrive godt indhold på ens blog… 🙂

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.