Nyhedstræt? Vi må stille krav om kvalitet i mediedækningen

Hvis du oplever at være nyhedstræt, så er du bestemt ikke den eneste. Først corona, så invasionen af Ukraine og nu Hamas/Israel konflikten – der er rigelig dårlige nyheder rundt omkring i verden.

Klima, økonomi m.v. oveni

Når man dernæst lægger nyheder om manglende klimahandling, økonomiske data der ind imellem modsiger hinanden og alt det andet oveni, så er der rigelig til at blive halvdeprimeret…

Jeg anbefaler en helt anden vej. Ind imellem kan det være en rigtig god ide, at holde en pause fra nyhederne. Meget af det er alligevel spin, så du går ikke glip af noget ved, at streame din favoritserie, spille kort med ungerne, kysse på kæresten, eller hvad du ellers kunne finde på. For det er IKKE sundt, at fastholde

Clickbait og manglende grundighed i journalistikken

Det MÅ desværre siges ligeud. Der er alt for mange artikler på nyhedskanaler som er det rene product placement. I gamle dage kaldte man det ‘luderstof’, for det er i mange tilfælde direkte afskrift af indhold, der sendes til en redaktion. Når flere kilder har næsten ordret samme tekst om et emne, så SKAL alarmklokkerne ringe. For vi bliver dummere som befolkning, hvis ikke vi begynder at stille krav til de medier, vi giver finansiere.

Det handler ganske enkelt om manglende anstændighed, når man som redaktion udgiver noget så fesent, og forlanger en formue for et eksemplar af en avis, som egentlig kun er værd at pakke fisk ind i. Der MÅ og SKAL være en forskel fra boulevard-journalistikken op til det seriøse, og folk har krav på en ordentlig analyse af kilder, frem for, at man bare gengiver pressemeddelelser fra ministre og spindoktorer. Ellers er der ingen grund til, at man går mange år i skole, hvis ikke dette vækker genklang.

Profit vs kvalitetstjek

Uanset hvor mange gange TV2 News afholder Presselogen om søndagen, som var en god ide til at begynde med, så kan vi ikke komme udenom, at danske medier har et alvorligt troværdighedsproblem. Hvert år er både politikere og journalister nede på niveau med brugtvognsforhandlere, når det gælder tilliden til dem generelt.

Det burde have vakt til handling for længst – men det er ikke sket!

De ærede redaktører taler gerne for deres syge moster, når det gælder puljemidler, men det burde være elementær viden for dem, at manglende kvalitet – herunder særlig manglende kildekritik – må kræve en forandring. Ellers viser man ikke respekt for sine betalende kunder. Det gælder uanset om det er digitale kanaler til stoffet eller den trykte avis.

Ellers vil udviklingen bare fortsætte, for du får fx ikke overbevist mig om, at jeg skal slippe næsten en halvtredser for en fysisk avis, når kvaliteten ikke er i orden. Jeg forlanger at kvaliteten er i orden, præcis som når vi går til bageren for at hente morgenbrød. Hvis brødet er dårligt, finder man et andet bagerudsalg. Hvorfor skulle det ikke være det samme, når det gælder vores forbrug af medier?

Rigtig god dag til bloggens læsere.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.