Jobtal i medierne – husk kildekritikken

Når man hører økonomer og politikere blive interviewet på tv i nyhederne, så hører man ofte, at denne eller hin aktivitet kan ‘skabe’ xx.000 jobs. Det lyder jo ganske lovende, men holder det egentlig vand?

I en tid hvor vi alle kan se, at begrebet selvbetjenings-kasser vinder indpas, så er det i hvert fald ikke kasseekspedienter der har enten kronede dage eller god jobsikkerhed. Det lugter egentlig mest af, at man spekulerer i hvornår kunderne er klar til den fulde indfasning af selvbetjening, og så ikke mere om den sag. Vi har alle vidst, at butiksfaget er under kraftig forandring – lige siden den sidste flaskedreng blev erstattet med en flaskeautomat…

Økonomi og usikkerhed

Hvis du giver 1.000,- til fem forskellige mennesker, vil de agere på fem måder. Den ene sparer hele baduljen op, den anden køber lakridser for alle pengene. En tredje lægger måske halvdelen til ferieopsparingen, og køber en rød bøf til kæresten. Du kan selv indsætte alternativ fire og fem… 🙂

Det er derfor lidt komisk, når journalisterne ikke spørger mere ind til nogle af de påstande, der kastes ud i æteren om lempelser i den økonomiske politik her hvor samfundet gradvis genåbner efter coronakrisen er i bedring.

Politikere skaber IKKE jobs

Politikere skaber ikke jobs. Politikere er med til at definere rammerne for erhvervslivet, men de skaber ikke et eneste job – og slet ikke i det private erhvervsliv, for her afhænger væksten af risikovillige iværksættere, der er parate til at gå ud og tage chancer i livet.

Det allerværste vi ser, og som undrer mig, man ikke er mere fokuseret på i medierne, er, at man aner at bureaukratiet skal bevares på områder, hvor den mindskede kontrol og bøvlede administration faktisk har fungeret rigtig godt. Det burde vække til nytænkning overalt i det offentlige, men trangen til kontrol lader sig ikke fornægte, og her kommer et af de værste elementer ved os som mennesker, nemlig VANEtænkningen. “Sådan har vi altid gjort, så det må vi hellere fortsætte med” – det er noget man bør skrotte straks, og hellere lytte til den læring, der ligger i nedlukningen under #covid19dk.

Derfor: husk din kildekritiske sans næste gang du hører eller ser nyheder. Du vil faktisk opdage, at flere ting, der er relativt nemme at gennemskue ikke altid hænger helt så nemt sammen, som man gerne vil fremstille dem. Den gode journalist ville dykke ned i den slags, og her ligger en stor del af problemet, nemlig at der er langt færre gode journalister, fordi de er blevet en tand for magelige…

God weekend forude til alle læserne. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.