Lattergas ER farligt

Da vi forleden morgen så nyheden om, at man vil gøre salget af lattergas til børn ulovligt, var der en ung kvinde, som talte om, at det nok ikke var så farligt, fordi mange tænker, at man får det hos tandlægen. Man skal huske, at tandlægen dels blander med ilt, men også, at vedkommende er uddannet i bedøvelse med lattergas.

Det ER ikke nogen spøg. Det er yderst farligt. Sådan er det med alle ting i ukyndige hænder.

Det fundamentale problem med ‘ulven kommer’

Vi er nødt til at erkende, at det fundamentale problem er, at man har råbt ‘ulven kommer’ så ofte, at de unge slet ikke tager myndighederne alvorligt.

Let’s face it: man har brugt så meget krudt på alkohol, rygning, hash, stoffer, og nu lattergas. De unge mennesker har det præcis som alle andre – og vi burde selv kunne huske, vi engang var unge.

Hvis du får at vide, at du ikke må spise grape, hvad har du så endnu mere lyst til? Grape, naturligvis…

Vi har brug for temalørdage på tv

Nu er det klart, at vi nødig skulle ud i DDR-lignende statsopdragelse, og så alligevel HAR vi brug for temalørdage på tv om netop stoffer.

Når man som forælder fortæller sine børn om de negative effekter af stoffer, så er vi alle afhængige af den gode vilje hos vores børn. Det er vores eksempler, som gerne skulle overbevise dem om, at det er fornuftigt, at lytte til det vi siger. Men ret beset kan vi intet gøre, hvis ikke de lytter.

Det er her, at der er brug for så at vise, hvor galt det kan gå med folk der sniffer lightergas og lattergas, hvor lidt der skal til af forskellige stoffer, før det kan gå RIGTIG galt. Måske kan det hele nås på bare én aftenserie, men som forælder har vi i hvert fald brug for nogle værktøjer i et format, som de unge mennesker kan bruge.

Der er ingen grund til lange – og i deres perspektiv kedelige – foredrag fra en læge, hvis ikke det suppleres af eksempler.

Gode kampagner virker!

Når man laver kampagner, så er der én rigtig god nyhed: de gode kampagner virker. Du kan nå rigtig mange mennesker med et godt budskab, hvis du tør tænke ud af boksen.

Se bare på alkohol-kulturen her i landet. Udviklingen ER vendt, og nu er det kun de dummeste elementer, som ikke forstår, at alkohol og kørsel ikke hænger sammen. Nogle bliver taget gentagne gange, og selvom de får kurser om ansvarlig trafik, så vender de tilbage igen og igen…

Det er ikke fordi de ikke lytter, men nok fordi de bare har valgt, at blæse på budskaberne.

Som tidligere taxachauffør er jeg rystet over, at folk kan finde på, at køre hjem i en ordentlig blæser. Når den tilpas høje promille kan koste over en hel månedsløn, så er det ikke engang økonomi det her handler om. Det handler om, at ‘går den, så går den’, og det er noget af det dummeste, man kan gøre. Forestil dig, at det var dig, der var den direkte årsag til, at et andet menneske mistede livet, fordi du var så egoistisk, at sætte dig bag rattet i påvirket tilstand… Det ville man aldrig tilgive sig selv, vel?

Tag samtalen – du skal ikke vente på andre gør det…

Du skal tage samtalen uanset om der kommer en videokampagne. Det ER vigtigt, at få taget snakken med sine børn om dette. Det er ikke nogen spøg, hvis det går galt. Du vil aldrig tilgive dig selv, hvis du ikke får taget snakken med dine børn, så tag hellere den positive dialog om stofferne og lattergassen. Giv det en chance. Så har du i hvert fald taget et vigtigt første skridt, for hvis du forsikrer dine børn om, at de ALTID kan spørge dig om hvad som helst, så kommer de til dig, når du er åben over for den gode dialog, uden fordomme.

Rigtig god weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Kontorfunktionær, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 18-21.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.