Det kan som Twitter-bruger være lidt kryptisk, hvis man er nybegynder på Twitter. Faktisk har Twitter for en del år siden ændret Like-ikonen til et hjerte, formentlig stærkt inspireret af Facebook, der havde den ikon længe før Twitter. Nogle tror, at Likes er usynlige, og det er de ikke.
Hvis du går ind på en hvilken som helst profil, så vil du se – yderst i højre side – at man kan se hvilke Likes den pågældende person har givet. Det samme gælder de enkelte tweets, at når du fremhæver dem (med et museklik), så kan du BÅDE se hvor mange Retweets og Likes det tweet har fået, samt hvem der har givet dem.
Matematikken bag Likes og Retweets
Selvom der ikke er nogen offentligt kendt formel på, hvordan Twitter behandler et tweet som værende i toppen, når du fx søger på et hashtag som #dkpol, så KAN man være helt sikker på, at det er en KOMBINATION af Likes og Retweets. Hvad de konkrete faktorer er, er svært at sige, men det er helt sikkert, at et indlæg som får MANGE Retweets får højere ‘værdi’ end hvis det alene fik samme antal ‘Likes’…
Faste læsere af denne og andre blogs vil vide, at jeg er stor fan af Joel Comms bøger, og han skrev for en del år siden Twitter Power, som er blevet opdateret flere gange. Det er hovedsagelig en af grundene til, at jeg ofte retweeter folks udmærkede indlæg uden rettelser. Det er KUN når jeg kan supplere med noget værdifuldt om emnet, at jeg bruger Retweet med kommentar, som så bliver til ens eget tweet, men stadig med behørig retweet af det fulde indlæg.
Man skal ikke være fedtet med Retweets
Jeg har engang imellem bemærket, at nogle Twitter-brugere liker et indlæg, man har skrevet, hvorefter de skriver næsten det samme på deres egen profil. Det KAN være fordi de ikke VIL tilkendegive hvor de har indholdet fra, men det er rigtig dårlig stil, set ud fra et karmamæssigt synspunkt.
Vi der efterhånden er veteraner i Danmark på Twitter – jeg startede selv min danske profil i september 2008, og har haft min engelske profil siden maj 2008 – bruger en del tid på platformen, og der er én ting, der er sikkert: HVIS det er en bevidst handling, så mister man selv den gode karma, og får selv mindre Likes og Retweets, hvis folk opdager, at du de facto ‘snupper indholdet’ ved at kopiere teksten. Selvom det ikke er ulovligt, så er det bare dårlig stil, for hele fundamentet for Twitter er netop, at det er en micro-blogging platform, hvor man DELER indhold.
Hvordan jeg selv bruger Twitter
Jeg bruger det både til opslag af svar jeg giver på Quora, men ligeledes til at annoncere nye indlæg på mine blogs, som kunne være nyttige for mine følgere på Twitter. Samtidig bruger jeg det især til at interagere med de brugere jeg kender. Nogle af dem er efterhånden blevet gode online venner, og for nylig lavede jeg faktisk en aftale med en bruger, der pt bor i Thailand, om at hun endelig skulle kigge forbi, hvis hun skulle her til landet. Når man taler godt på et online medie, så skulle man da være et skarn, hvis ikke man også kunne se hinanden IRL.
Nu skal man huske, at Twitter ikke er en dating-platform, så det er slet ikke på den måde. Tværtimod er det sjove netop, at man som følger har et fælleskab enten i interesseområder eller væremåde, og den slags er jo fantastisk, fordi det netop illustrerer Joels pointe om, at der er power bag Twitter som online platform.
Et godt råd: brug #twitterhjerne hvis du er i tvivl om noget
Et rigtig godt råd jeg vil dele med jer, kære læsere, er, at bruge #twitterhjerne, hvis du er i tvivl om noget. Det gør, at dit tweet bliver retweetet og fundet som vigtigt spørgsmål om noget, der lige netop nu er en udfordring for dig. Der kommer svar, og mange gør, ligesom jeg, det, at vi lejlighedsvis tjekker dét hashtag, og hvis det er noget vi ved noget om, så kan vi komme med et svar.
Det er yderst effektivt, når du gerne vil have et godt råd, og ikke bare laver en søgning på Google. Jo mere specialiseret dit spørgsmål, jo dyrere kan det være, at tage fejl, så det kan rigtig godt betale sig, at bruge dette medie, hvis du har et hurtigt spørgsmål, som andre kan hjælpe dig med. Det er selvsagt, at jo flere, der deler denne vinkel – og især glæden ved at hjælpe andre – jo mere virker dette hashtag.
Rigtig god weekend til alle bloggens læsere. 🙂