En hoved-mærkesag?

Det danske sprog kan være en vanskelig størrelse, selv for indfødte danskere. Her til morgen udtalte klimaordføreren fra de Radikale, Ida Auken, sig om miljø og klima i forbindelse med forslaget om flyafgifter, som skulle motivere selskaberne til, at flyve grønnere. I den forbindelse udtalte hun: “Klimaet er en af vores hoved-mærkesager

Jeg erkender, at jeg bliver pedantisk med sproget engang imellem. Kunstige konstruerede ord kan godt irritere mig. Når noget er en mærkesag, så er det ifølge Wikipedia denne definition, vi går ud fra på dansk:

En mærkesag er et emne eller anliggende, som et politisk parti, et ministerium eller andre har på sit program og tillægger afgørende betydning

Det er, med andre ord, at fordoble betydningen at kalde en sag for en hoved-mærkesag, fordi en mærkesag i forvejen er et emne, som et parti tillægger afgørende betydning.

Et problem vi ikke taler klart

Det er et problem, at vi ikke selv formår, at tale klart og tydeligt dansk, når vi bruger kunstige ord. Faste læsere vil huske, at jeg får knopper ved ordet sammenhængskraft, og selv foretrækker ordet solidaritet.

Det kan godt være, at det ene ord er mere politisk neutralt, mens det andet opfattes som et socialistisk ord, men hvad er egentlig konsekvensen, når man vedvarende bruger sammenhængskraft frem for solidaritet? Det kan du læse mere om i min artikel Forskellen mellem solidaritet og sammenhængskraft, hvor jeg causerer lidt mere om dét emne.

Vi SKAL gøre mere for miljøet!

Der er slet ingen tvivl om at det ER et godt forslag fra de Radikale. Incitamenter til at bruge mere energivenlige brændsler ER nødvendige. Alene det at Venstre kalder det ‘ren symbolpolitik’ taler sit eget tydelige sprog. Venstre VIL ikke forholde sig til miljøet, men elsker, at få opmærksomheden væk fra deres næsegrus beundring for støttepartiet DF, som først efter valget er begyndt, at tale om, at der nok er noget om det der miljø-halløj.

Landet kan ikke regeres på indvandringspolitik alene, og dén erkendelse kan oppositionen forholde sig til et stykke tid endnu, mens den nye regering går i arbejdstøjet. Så må frugterne af den førte politik vise, om der var nok handling bag de gode intentioner.

Fortsat god aften til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.