Misundelse er en grim ting…

Det er ingen hemmelighed at vi her i valgkampen får kastet en masse forslag i hovedet hver gang vi tænder for hjemme-mekkaet. Der er kamp om folks opmærksomhed, og man vil virkelig gerne have så mange stemmer som mulig. Nogle af forslagene er klogere end andre, og her tænker jeg især på øget formueskat.

Lad det være sagt med det samme: jeg plejer IKKE egne interesser, når jeg skriver dette. Jeg har ikke millioner på bankbogen. 🙂

Imidlertid er der bare problemer, når partier på venstrefløjen foreslår øget skat på formue. Økonomerne har for længst advaret om, at det er svært at få folk til at spare op i den traditionelle forstand, fordi afkastene er så dårlige som de er ved at placere pengene på en almindelig bankkonto.

Desuden har det jo vist sig, at man – når man når pensionsalderen – bliver straffet for netop at have sparet op, så hvorfor skulle man gøre det, hvis man bliver straffet for det bagefter?

Det er på høje tid, at man tager den seriøse debat om effekten ved at folk sparer mindre op end man kunne ønske sig. Vi kan ikke medvirke til vækst, hvis man underminerer incitamentet til opsparing…

Det lyder altid rigtig godt i venstreorienterede ører at tale negativt om formuer, men under overfladen lurer misundelsen, som er så åbenbar for alle, der tænker nærmere over forslagenes effekt. Folk der betaler topskat har i forvejen mange muligheder for at spekulere i topskatten, så det mest retfærdige vil være en bruttoskattemodel. Dén åbenlyse virkelighed er blevet påpeget så ofte før, men ingen lytter. Gad vide hvorfor?

Når først der er betalt skat af pengene, burde samfundet blande sig udenom hvordan folk bruger deres penge. Nogle sparer op mens andre køber lakridser for pengene. Det er derfor nogle lander i Luksusfælden mens andre stille og roligt opbygger en formue. Det sidste giver frihed til ferier eller materielle goder – men er IKKE nødvendigvis udtryk for, at man er mindre socialt bevidst som menneske.

Så næste gang du hører et kækt forslag, som har misundelsen som grundmål, så lad det lande der hvor det hører hjemme, i skraldespanden. Spild ikke tiden på at dyrke den negative tone, men erkend, at det ikke altid er populært at sige tingene ligeud. Det gør det bare ikke mere rigtigt at nogle blot hyler som de ulve de er iblandt

Rigtig god dag til alle. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.