Vigtigt at tjekke gyldigheden af et ægteskab

Da jeg i dag så den britiske dokumentar Truth About Muslim Marriage, der er produceret i 2017, tænkte jeg, at emnet – altså ikke muslimske bryllupper i sig selv – men derimod alle ægteskaber i religiøse sammenhænge, var vigtig at nævne her på bloggen, for det viser sig, at flere kan være i en meget alvorlig knibe, hvis deres ægteskab går galt, når de ikke anerkendes som ægtefolk i juridisk forstand.

Helt  tilbage til dengang Søren Pind var integrationsminister, havde man diskussionen ifm de såkaldte barnebrude. Det kan du læse mere om i artiklen Ekspert: Islam-vielser er fuldstændig ugyldige, der blev skrevet på DR Online i 2011.

Det er en meget sørgelig situation for både manden og kvinden, hvis de juridisk betragtes som samlevende, men selv tror, at de er ægtefolk med lige rettigheder som folk der også juridisk er anerkendt som ægtefolk.

I udsendelsen var det helt konkret en kvinde, som havde smidt hele sin livsopsparing i et hus, der kostede 367.000 £.st. De havde lånt 150.000 af købesummen, og lagt resten i kontant. Hun og deres to børn var i en alvorlig knibe, og hun havde måtte anlægge civilt søgsmål for at få rettigheder som juraen ville sikre hende, hvis de havde været gift i godkendt juridisk forstand…

Det er meget nemt for dem, der måtte være i tvivl, at tjekke om de er gift. Det kan ses under ægteskabelig status på borger.dk, og det kan også ses på ens selvangivelse, idet en ægtefælle vil være påført med cpr-nummer gensidigt.

Det skal retfærdigvis siges, at de interviewede imamer sagde, at de altid rådgav folk at blive borgerligt viet, så den muslimske ceremoni – nikah – ikke stod alene. Tanken med denne artikel er IKKE at fremhæve islam overhovedet, for det har vi rigeligt af i disse tider her i landet. Tværtimod kunne det lige så godt være et medlem af en religiøs bevægelse, hvor man var usikre på, hvorvidt de har godkendelsen til at forrette en vielse.

Da ceremonien er gratis på rådhuset, er der ingen økonomiske ben i at få sat dette på plads, men juridisk er det vigtigt, og det giver også visse arvemæssige rettigheder, som man ikke får, hvis ikke dette er på plads – og hvad angår det sidste kan det altid anbefales at få sig et testamente, så ens sidste vilje kan blive gennemført.

Så her 14 dage før jul er det måske ikke noget specielt hyggeligt emne, men få det endelig på plads, hvis ikke det allerede er i orden, for ærgrelsen er større, hvis man først opdager det bagefter, ved død eller når parterne ønsker at gå hver sin vej.

Fortsat god dag herfra.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.