Ærlighed og loyalitet

Det er nogle gange ret svært for folk at forstå hvorfor disse to begreber er så vigtige i forholdet mellem mennesker. Det gælder uanset om det er venskab, kærlighed, en kollega-relation på firmaet – ja, man fristes næsten til at sige alle steder.

Lad os lige tage det professionelle først

For det første er loyalitet over for ens arbejdsgiver en naturlig selvfølge, eller burde i hvert fald være det. Der er intet så skadeligt som illoyale medarbejdere, som skaber en hulens masse ballade for firmaets image. Det kan virkelig ødelægge den gode stemning, når nogen ikke forstår vigtigheden af loyalitet.

Den slags sker i virksomheder, som i forvejen har et eller flere problemer internt, og er derfor også blot et symptom på andre problemer. Her er det vigtigt, at have den gode leder på ens arbejdsplads. Jeg har skrevet en artikel om emnet i januar måned i år, som du kan læse ved at klikke på linket. I denne artikel om ærlighed og loyalitet er det vigtige dog at fremhæve, at når man har dårlig stemning eller står foran ubehagelige beslutninger, så er det vigtigt, at man kan STOLE på sin leder. At der er en sammenhængskraft mellem alle, hvor man kan tale ærligt sammen.

Man kan ikke sugar-coate en ubehagelig beslutning, men man kan i det mindste være ærlige over for hinanden. Den gode leder har sine medarbejdere i fokus, mens den dårlige af slagsen alt for ofte viser, at fokus er på at vise hvem der har bukserne på.

I får først den rigtige balance når I giver hinanden lov til at sige det, folk føler skal siges. At man tør åbne sig over for hinanden, og er åben over for, at nogle af de bedste forslag ofte kommer fra manden (m/k) på gulvet…

Det gælder også i personlige forhold

Der er intet så ødelæggende for personlige forhold som folk, der lige skal have en frustration ud af sidebenet i andres påhør. Det du tror ‘bare er en lille bemærkning” kan åbne store sår på grund af hændelser i vedkommendes liv, som du slet ikke kan styre, hvis ikke du har lært at lufte dine meninger under fire øjne…

Det loyale er at lufte sin mening når I er på tomandshånd. 🙂

Hvis forældre er uenige om noget, og lufter deres uenighed foran børnene, så ser børnene uenigheden – og det skaber turbulens. Selv små uenigheder kan, hvis de akkumuleres, ende med en skilsmisse, og det er derfor jeg ovre på min blog løst og fast om sex og samliv har anbefalet, at par lejlighedsvis tager temperaturen på deres forhold.

Det kan sagtens gøres hyggeligt over god mad og en flaske vin mens ungerne er ude til legeaftaler eller passes af svigerfamilien. Det vigtige er, at tage snakkene mens de stadig kan tages roligt og civiliseret, og det er kendetegnet for gode forhold, at partneren ALTID ved hvor han eller hun har dig. At I er loyale over for hinanden – i hvert fald særligt udadtil.

Er det så det samme som at undertrykke sin mening? Nej, bestemt ikke. Du kan sagtens sige din mening på rette tid og sted. Du får INTET ud af at søge andres klap på skulderen til en mening DU har. Tværtimod opnår du meget mere, når du står fast på, at du kan tage fejl mens du foreslår at personen du taler med skulle overveje om handling x eller y nødvendigvis er det mest fornuftige. 🙂

Fortsat rigtig god dag herfra til alle.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.