Kloge strømvaner – til gavn for både tegnebogen og miljøet

Jeg var i går morges med i en konkurrence på SEAS-NVEs hjemmeside, hvor spørgsmålet var, hvor meget strøm man kunne spare ved at se fem timers mindre tv om ugen. Det rigtige svar var 26KwH – men det kan være meget forskelligt.

Der er nemlig stor forskel på, om du har en ny eller en gammel fladskærm. Nogle af de store tv er voldsomme strømslugere.

Mange bække små HAR en stor effekt!

Vi skal lige have ryddet en ting af vejen. Mange giver op på forhånd, når det gælder miljøet. Vi hører ofte undskyldningen, at ‘hvis vi er de eneste, som GØR noget….

Det GØR en forskel. Det er princippet om, at mange regndråber kan give en oversvømmelse, hvis tempoet er højt nok.

Hvis ALLE undskyldte sig med, at det alligevel ikke har nogen effekt, så når vi aldrig i mål. Ambitionsniveauet må gerne komme lidt op – og det gælder os alle!

Egne erfaringer som kan hjælpe andre

En af mine største fornøjelser har været implementeringen af en powerbank til opladning af telefonen. I ly af de hændelser hvor folk oplevede brand i telefoner under ladning kombineret med, at enkelte ladere ikke slår fra, når telefonen er opladet, så traf jeg et valg. Jeg købte en powerbank i Lidl, som har været smart i forhold til at oplade telefonen om natten.

Udover det giver mere ro i sindet, at det ikke sker med de strømstyrker der ligger i en powerbank, så giver det også mening at holde lidt øje med strømforbruget på ens mobil. Det lyder ikke af meget, men igen: mange bække små…

Et andet trick er lyset. Der er tidspunkter hvor sollyset egentlig er nok, men vi af gammel vane alligevel tænder lyset. Det kan vi med fordel holde op med, og fx i stedet åbne vinduet, hvis det er et badeværelse/toilet, hvor den friske luft ikke først behøver komme gennem en spindende motor i en udsugning. 🙂

Jeg har valgt en bærbar, som har en strømforsyning på 65W, hvorimod en stationær pc ofte har 800W (eller mere!) som strømforsyning. Så ved jeg godt, mange gamere påstår, at de slet ikke kan nøjes med en bærbar, fordi det ikke kan trække de nyeste spil. Det må de jo så bare betale for på strømregningen. Jeg bruger mestendels kontorprogrammer og internetbrowsere, samt enkelte værktøjer, som fint kan køre på en bærbar.

Igen er det ikke alle tips, der duer for alle, men du kan måske bruge nogle af dem.

Revolutioner starter i det små

Selvom det ER fuldkommen korrekt, at det ikke gør den store forskel i morgen på globalt plan, at du og jeg ændrer vores vaner, så er der en langt vigtigere pointe. Med tiden giver de mange bække små inspiration til andre lande til også at implementere tingene. Så kan de provokerende typer, som altid fremhæver, at det haster, holde deres taler til hinanden. Det er IKKE snakken, der gør forskellen, vel? Det er handlingen – og hvis du vil motivere andre, når du altid længere, når du gør det med et smil og et opløftende budskab.

Vi kan alle gøre en kæmpe forskel. Det kræver, at vi tør sige tingene som de er. De gode vaner skabes små skridt ad gangen – ikke som hovsa-løsninger, der ikke holder i længden. Præcis som nytårsforsæt, der kun holder i få dage, så er det de små skift i vaner, som holder, fordi det er nemmere, at omstille sig til…

God weekend til alle læserne af denne blog. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.