Reformerne i Saudi-Arabien

Her i den forløbne uge var den store nyhed, at kvinder nu har lov til at køre bil i Saudi-Arabien. For os her i Danmark er det jo ikke et sekund for tidligt. Kvinderne fik, som bekendt, stemmeret i grundlovsrevisionen af 1915 her i landet, og vi har nærmest himmelvendte øjne, når vi hører, at kvinder hidtil ikke har fået lov til at køre bil…

Det er et utrolig svært emne at dykke ned i, fordi vi har den sproglige barriere i forhold til araberne. Vi får kun toppen af isbjerget at høre her i landet. Det de fleste af os har hørt om har været de bestialske straffe man pådømmes uden påskud af sharia.

Det er ikke helt kønt, når systemkritik sidestilles med kætteri – og straffes fuldkommen uforholdsmæssigt, set med danske øjne, hvor vi jo hylder ytringsfriheden.

Denne ytringsfrihed er bestemt ikke køn. Nogle kan ikke administrere denne frihed, men føler sig derimod nærmest berettigede til at sige (og skrive) hvad som helst under påskud af, at det ikke er ulovligt. Det handler om balance og pli. Man kan bestemt godt være uenig med vores regering uden at behøve at komme med skældsord og grovheder.

Faktisk er det ligefrem ønskeligt, at flere lærte at udtrykke sig pænt – og især når de er uenige. Det er et positivt kendetegn for civiliserede mennesker, at vi rent faktisk lever op til idealet om, at tale pænt om, til og med hinanden – selv når vi er uenige.

Når reformerne i Saudi-Arabien kommer på grund af simpel økonomisk nødvendighed, så er det ikke samme positive drive som hvis fornyelsen kom fordi man begyndte at respektere sin befolkning. Der er en kæmpe forskel, og i et land hvor toppen af kransekagen (de bestemmende i eliten) er uddannet på vestlige universiteter, så burde det ikke være den økonomiske nødvendighed, der var drivkraften, vel?

Demokrati er ingen selvfølge. Det kræver en aktiv indsats at skabe – og fastholde – et højt niveau for interaktion mellem mennesker. Til tider har det krævet blod, sved og tårer. Det ved vi jo alt om med fagbevægelsen in mente. Det var ingen selvfølge, at alle danskere fik stemmeret. Selvom det kan synes som en evighed siden, at man fortabte sin stemmeret når man fik brug for vores socialsystem, så er det ikke nær så længe siden som nogle gør det til – og vi må ALDRIG gå tilbage til den slags tankegang om A- eller B-mennesker.

Alle er født lige. Det gælder uanset race, religion eller øvrige baggrund. Det er værd at huske og fastholde i et civiliseret samfund som det danske.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Kontorfunktionær, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 17-21.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.