Det danske sprog – sværere end de fleste tror…

Det danske sprog er sværere end de fleste tror. Jeg oplever lejlighedsvis, at jeg må slå et ord op – indrømmet sjældnere end da jeg var ung, men det sker. Jeg har endda et temmelig stort ordforråd, så jeg mistænker, at mange andre kunne slå endnu flere ord op, hvis de var ærlige nok til at stoppe op, når de støder på et ord, de ikke kender.

Vi tænker ikke så meget over det til daglig, for vi taler bare sproget. 🙂

Har du nogensinde tænkt over, hvor mange dobbelt-betydninger vi har på dansk? Ord som får en ny betydning afhængig af hvilken rolle ordet spiller? Klassikeren er får.

  • Jeg får – som i jeg modtager noget
  • Et får – som dyret, som giver os uld til garn
  • Han var et får – som i at han var følgagtig, og ikke havde sine egne holdninger og meninger

Det giver så også den sjove sætning: Får får ikke får – får får lam

Vi griner lidt af den slags, for ord kan også i nogle tilfælde være brancherelaterede. Et omløb er fx at smide lokomotivet forrest i køreretningen, når en styrevogn enten har defekt for- eller siderude eller der er sket grafitti-hærværk på ruden. I VVS-branchen kan man vælge at lave et omløb når man skal forbigå en defekt rørsektion eller skal lave ændringer i et byggeri…

Så ord kan have flere betydninger, og det åbner for misforståelser. På Jobnet tilføjer man en joblog hver gang man søger et nyt job, hvorimod en IT-nørd vil skrive en post i en log, fordi en log er en separat fil, der fx beskriver aktivitet på en router eller på en brugerkonto i et netværk.

Det er derfor vi mennesker ind imellem taler forbi hinanden, hvis ikke vi er opmærksomme på forskellene i sproget. Nogle ord bruges så specifikt i en bestemt branche, at man vil virke som om, man taler sort, hvis ikke man kender sproget i den pågældende virksomhed.

Så nu fik du, kære læser, lidt inspiration til at tjekke ordene næste gang du læser en god bog. Der kunne være et ord, du misforstår, fordi du gætter på betydningen frem for, at slå det op.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.