DERFOR er sikkerhedsledelse, regler og principper vigtige

God sikkerhed kan mindske uheldets omfang præcis som denne grafik viser, at domino-brikkerne ikke alle behøver at falde!
Sikkerhedsledelse er mere end bare nogle regler…

Der er mange, som ikke helt forstår hvorfor man har nogle ret præcise regler i flere virksomheder til bl.a. håndtering af ulykker og styring af arbejdsgange. De fleste forstår, når de er ude i trafikken, at det røde lys i lyskrydset er vigtigt, fordi vi undgår ulykker når alle respekterer det røde lys. Når det så til gengæld kommer til princippet om det gule lys, så kommer udtrykket ‘taxa-grønt’ i brug.

Sikkerhedsledelse handler netop om at afdække dels hvad der sker, hvis noget går galt, men i mindst lige så stort omfang hvordan vi kan LÆRE af det skete, når et uheld er sket. Den gode sikkerhedsledelse er lærende i den forstand, at man også har defineret dels hvordan folk i en virksomhed skal forholde sig NÅR en ulykke er sket, men mindst lige så meget hvilke faktorer – og reaktioner – der kan minimere yderligere skade.

Sikkerhedsledelse handler dog også om, at respektere regler og procedure i den almindelige arbejdsgang i virksomheden. Det kan være fristende at skyde genvej forbi regler. Når det regner er det ikke altid lige sjovt at efterse alle fire hjul på bilen, lastbilen eller bussen, vel? 🙂

Skyder man genvej på sikkerhedskontoen, kan det koste menneskeliv!

Ordet sikkerhedsledelse lyder så officielt. Vi bruger det faktisk også i dagligdagen.

Et eksempel – en busulykke og min egen oplevelse ved bevidsthedstab

Alle der har taget Førstehjælp har en bagage, hvor vi ved, at hvis der sker en ulykke, f.eks. en bus, der kører galt, så skal vi gøre bestemte ting. Standse ulykken, skabe overblik, tage os af sårede, alarmere m.v. Vi tænker ikke over det i dagligdagen, men det er en stiltiende aftale for alle med moral og etisk sans for, at vi alle kan hjælpe hinanden når ulykken sker.

Da jeg mistede bevidstheden den 10. december 2013 på Høje Taastrup station på vej hjem fra arbejde, var der en eller anden – jeg aldrig har fået takket, i øvrigt 🙂 – som HAR handlet fornuftigt, for jeg vågner pludselig op i en ambulance og bliver spurgt om en masse ting af den ene ambulancemand. Blandt andet hvilken ugedag det var. Da jeg på daværende tidspunkt var i en ret stressfuld periode, var det eneste jeg kunne huske, at det var dagen før min nevø havde fødselsdag. Da han spurgte igen, kunne jeg kun svare, at det havde været en arbejdsdag.

Jeg forstod godt bagefter denne ambulancemands undren, for det viser sig, at det var en mandag. Jeg BURDE kunne huske, at det var første arbejdsdag efter en weekend. Men stress er et emne for sig… Det tager vi en anden dag. 🙂

Det jeg, naturligvis, er mest taknemmelig for, er, at der VAR nogen, der reagerede. Jeg fik alle mine ting med. Jeg havde både taske og stor papkasse med, som var firmaets julegave dét år… Der var blod på min skjorte. Om det kunne have været næseblod aner jeg ikke, men i hvert fald havde jeg ikke synlige skrammer på arme, ben eller andet. I dén situation er man glad for, at vi alle har en mulighed for at hjælpe hinanden. Velvidende, at en dag er det mig, der får chancen for at hjælpe en anden person, som måske får et epileptisk anfald eller skvatter på is eller noget helt tredje. Det handler om god karma, etik og moral.

Sikkerhed på ens arbejdsplads

På samme måde er sikkerheden på ens arbejdsplads vigtig. Hvis du er elektriker, så ved du helt sikkert, at sikkerhedsregler, HPFI-relæer m.v. har deres begrundelse i, at du ved at håndtere disse ting forkert kan få et meget alvorligt stød, som kan koste dig livet.

Men har du tænkt over, at også de mindre regler, som kan virke mindre vigtige, har deres rolle? HVIS du finder noget, som er vanvittigt, så skal I forholde jer til reglen, og evt. ændre den, hvis det giver mere mening. Men indtil reglen er ændret, så skal den følges.

Det er præcis her, de fleste går galt i byen. De VÆLGER at forbigå reglen, og så er det vi har ulykken.

Hvis du kigger på illustrationen jeg har sat ind i toppen af indlægget, så er reglerne omkring sikkerheden den hånd der stopper de andre dominobrikker fra at falde. Det er DERFOR reglerne er vigtige, og dén lektion er guld værd at huske frem for nogensinde at gå på kompromis med de procedurer, du oplever på f.eks. dit job.

Rigtig god weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.