DERFOR er global fred nærmest en utopi

Prøv at skrive fem grunde til vi ikke har global fred ned på et stykke papir. Det behøver ikke være et helt A4-ark. Det kunne være bagsiden af en kuvert, eller bagsiden af et stykke printerpapir du har trykt på den ene side, da du læste korrektur på et brev du ville sende. Vær ærlig med dine vurderinger. Skriv PRÆCIS det du tænker, og læs derefter videre EFTER du har nedskrevet de fem grunde til du mener, vi ikke har global fred.

Søndag blev der holdt taler, der blev sendt direkte på Sveriges TV2 i forbindelse med Nobeldagen. En af disse var rigtig god, nemlig da ICAN-direktøren Beatrice Fihn talte. Måske så du det også, og hvis ikke, så gik du glip af noget rigtig godt. Du vil måske kunne fremsøge talen via YouTube. Da jeg skrev denne tekst søndag aften var talen endnu ikke at finde online, men man ved aldrig. 🙂

Hvad skrev du på dit papir? Hvad var hindringerne du så i forhold til verdensfred?

Prøv nu at vende det hele på hovedet? Du traf et valg – og valgte nogle specifikke konflikter som dit svar som værende årsagerne til ufred.

Hvor meget af det er automat-reaktioner? Har du overvejet, at der er to sider til de fleste konflikter?

Jamen, hvis bare…

Drop alle undskyldningerne!

Det er netop alle automatreaktionerne, der er en af grundene til, at vi aldrig kommer videre i nogen af konflikterne, der hersker rundt omkring i denne verden. Folk elsker at blande sig med opskriften på fred, men det hører aldrig op, for det er KUN tom snak.

Som der blev sagt i en af talerne, så er håbet om vores alles overlevelse ikke spor naivt. Vi BØR være i stand til at erkende, at vi BURDE kunne sameksistere i denne verden. Vi er alle født som enten mænd eller kvinder, og trods vore forskelle i intelligens, hudfarve, højde, drøjde og alt muligt andet, så BURDE vi være klogere end dyrene.

Det er vi kun alt for sjældent. Vi elsker at skændes. Vi elsker at udvide vores domæner. Vi elsker at vinde, og hader at tabe.

Vi har GLEMT, at for at kunne enes, så er det præcis som i børnehaven eller i skolegården. Vi skal lære at tale ordentligt både pænt og ordentligt med, til og om hinanden. Dén dag dét fundament kommer på plads, så begynder vi måske også at se bare en smule mere nuanceret på vores omgivelser, og så kunne det være, man slap for al den udenomssnak.

Vi BØR lære at enes. Vi redder ikke planeten via oprustning, men gennem, at ALLE mennesker lærer at opføre sig ordentligt og taler ordentligt med hinanden – også når vi er uenige, ja, faktisk ISÆR når vi kan være uenige med hinanden. Vi kan lære af uenighed, men vi kan ikke lære noget som helst, hvis vi ikke er parate til at lytte til hinanden.

Jeg beklager jeg spildte et stykke papir hos dig, kære læser, men håber at pointen stod klarere, nu hvor du kan se, at vi alle har en tendens til at tro, at ‘hvis bare…’

Fortsat god dag til alle læserne. 🙂

 

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.