Sociale medier – hvad du bør vide om #SoMe

Der er slet ingen tvivl. Sociale medier har givet os nye muligheder, som vi ikke havde tidligere. Internet er vokset fra statiske sider til dynamiske steder. Den statiske side, som f.eks. en domæneforside med fast indhold, der typisk næsten aldrig skifter, er snart forældet. De statiske sider er kun en forsmag på hvad internettet rent faktisk KAN bruges til. Dog skal man være opmærksom på, at sociale medier både kan bruges og/eller misbruges, og i stalking-sager er det vigtigt, at man er klar over, hvordan man sikrer sig imod, at folk man ikke ønsker skal have information om ens liv kan få disse informationer.

Alle burde kunne bevæge sig lige så frit på internet, som de har ret til at bevæge sit frit på gaden.

I den ideelle verden ville det også være sådan. Desværre lever vi bare ikke i den ideelle verden, men derimod i en tidsalder, hvor visse mennesker misbruger den åbenhed og tillid, vi alle ubevidst ønsker at udvise over for vores omgivelser.

Faste læsere vil måske huske, at jeg slettede min Facebook-profil. Du kan læse om beslutningen ovre på min side om emnet, der kan findes på https://blunck.dk/facebook/. Mediet Facebook er i sig selv en rigtig god ide. Det startede rigtig positivt, som man også kan se i filmen The Social Network. Ingen tvivl om dén sag. 🙂

Imidlertid kom der også kommercielle interesser ind i projektet, som i dag har gjort, at selve databehandlingen af de oplysninger du som bruger smider op på dine sider misbruges af virksomheder, som målretter deres reklamer i et hidtil uset omfang. Go’ Morgen DanmarkTV2 printede på et tidspunkt de oplysninger, der kunne uddrages, og her mener jeg det endte med knap 1100 sider med logninger. Det er et STORT tal.

Sådan et tal indikerer også, at der er en vis risiko for tracking blandt folk med mindre gode intentioner. Det nævnes især, at tyve også kan følge med i hvornår du holder ferie etc. Det skal man være opmærksom på, helt som udlejere af sommerhuse er blevet bekendt med, at nogle tjekker sommerhuse, der udlejes, for at finde ud af hvor de ‘interessante’ fladskærme er at finde.

Den slags misbrug kan næsten ikke undgås, og det er IKKE selve mediet den er gal med. Det er det derimod, når vi tror, at vi kan have åbne sider helt uden at justere privatindstillingerne. Vi skal være mindre godtroende, og engang imellem må vi bare erkende, at disse indstillinger er lige så naturlige og fornuftige som det, at vi låser døren når vi forlader vores hjem. 🙂

Der er vigtige ting at huske, og det gælder ikke kun Facebook, men også Instagram og Snapchat. Du bør ikke tilføje venner som kalder sig et fornavn og et tal, som du slet ikke kender. Der er ALT for mange fakes derude, og medmindre en person du kender selv har nævnt, at han/hun skifter profilnavn, så vil en tilføjelse af en profil med identiske informationer være falsk. Vær opmærksom når du bruger de sociale medier. Du kan i hvert fald mindske risikoen for at blive taget ved næsen.

Har du selv oplevet noget dårligt, så del det gerne i en kommentar, så flere kan lære af det. 🙂

Fortsat god dag til alle bloggens læsere.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.