Vi har brug for et nyt syn på e-mails

Beklager hvis dette indlæg bliver lidt nørdet for nogle, men jeg mener rent faktisk det er et vigtigt emne, for e-mails har udviklet sig i en helt forkert retning, når man ser det ovenfra, i det såkaldte helikopter-perspektiv. Vi har brug for et nyt syn på e-mails.

Det nye syn er påkrævet, fordi datatrafikken p.t. præges af ALT FOR MEGET SPAM!

Der er flere ting, der mangler ift at få en ordentlig og velfungerende e-mail kommunikation.

Det første, der mangler er autentificering. Du kan via open relay servere afsende e-mails som om du hed Dyne-Larsen eller for den sags skyld præsidenten ovre i USA. Det er det spammere udnytter når de udsender spam, og via forskellige teknikker er dette håbløst nemt. Nogle af de værste sikkerhedshuller blev lukket på en af TDCs servere efter skarp kritik, men der er stadig huller – og det er noget af det, som udfordrer os når vi skal forklare dette for mindre teknisk kyndige.

Når nogen føler, at de har fået en mail fra Netflix eller Postnord – som ER falsk – så er det ofte svært at forklare dem hvorfor den er falsk. For det første skulle en mail fra Netflix gerne ende på et af deres domænenavne efter snabel-a’et. Men det er bestemt ikke det eneste. I selve den html, som følger med e-mailen kan man også identificere det link der bruges i e-mailen. Her er der mange faldgruber, og derfor er det ikke forbudt at bruge hovedet FØR du nogensinde klikker på et link i en e-mail.

Det andet, der mangler er moral og etik. Man viderebringer ALDRIG nogens e-mail uden at spørge om lov først. Dét er der en del firmaer, der har meget svært ved at overholde. De satser på, at det er for besværligt at anmelde til, at nogen gider gå igennem processen, og når der kommer anmeldelser, skal der flere til før der konkret udstedes bøder – og det udnytter virksomhederne.

Det første modtageren af spam bør gøre er at slette skidtet. Lad for pokker være med at købe via den slags, for det er jo netop derfor, at det fortsætter. Hvis du derimod bare sletter, tjener de intet…

Det tredie, der mangler er en ny måde at scanne for virus. Det er velkendt blandt de fleste, der har snuset til sikkerhed, at det som oftest kun er starten og slutningen på en fil, der scannes i flere systemer. Ligeså er det en kæmpe misforståelse, hvis en antivirus-scanner kun scanner efter eksekverbare filer og/eller zip-filer. Der kan være mange dataformater, og det er af yderste vigtighed, at både Apple og Microsoft samarbejder mere direkte med ALLE sikkerhedsfirmaer, for der ER flere ting, som kan gøres for at gøre systemerne mere sikre, men det kræver enighed, så man kan bygge noget langtidsholdbart.

Har du yderligere du har bemærket omkring e-mails?

Fortsat god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.