Sexisme i forsvaret – derfor er det komplet uacceptabelt

Det var meget glædeligt her til morgen at høre en tidligere udsendt kvinde tale ud om sexisme i forsvaret på Go’ morgen DanmarkTV2. Naturligvis ikke glædeligt, at hun oplevede sexisme, men godt, at der kommer fokus på emnet. Der er nemlig flere grunde til, at enhver form for sexisme er komplet uacceptabelt.

Når man hører om invaderende adfærd i forbindelse med militære operationer, så hører man nogle gange om kvinder, som bliver voldtaget i krigszoner. Det er, desværre, ikke kun udenlandske soldater, som begår den slags, og meget af den adfærd kan uden tvivl spores tilbage til flere faktorer.

Folk er væk fra deres kærester, og får ikke almindelig fysisk afløb for seksuelle energier. Det berettiger bare ikke nogen som helst form for sprogbrug i stil med det La Cour kunne fortælle på skærmen.

Folk der kender mig vil vide, at en af mine favoritfilm er G I Jane med Demi Moore og Viggo Mortensen. I filmen italesættes specialtropperne som centrum for mænd – og kun mænd. De er temmelig overraskede da hun i rollen som løjtnant Jordan O’Neil rent faktisk klarer ærterne. Hun spiller på mændenes territorium, og hun KAN leve op til kravene, for ethvert hensyn er en by i Rusland i et korps, der helst ikke vil have kvinder overhovedet. Filmen er anbefalelsesværdig. Jeg har set den talrige gange, og bliver aldrig træt af dén film.

Filmen er nu 2 årtier gammel, altså udkom den i 1997. Det er ganske tankevækkende, hvis der fortsat er nogle mandlige soldater, som ikke forstår at behandle kvinder ordentligt. Det SKAL italesættes, for problemet skal fjernes. Hvis der er mænd, som ikke forstår at respektere kvinder må de ud af forsvaret.

Man kan nemlig ikke leve med, at nogle mænd render rundt som halvliderlige bjørne når de skal håndtere specielle situationer i udlandet. Det svarer lidt til at vi kræver en børneattest når en pædagog skal arbejde med børn. Man er godt klar over folk først får en plettet attest EFTER der er sket overgreb, men børneattesten er opfundet i et forsøg på at løse et konkret problem, nemlig at få standset de mennesker, som ikke har forstået, at de slet ikke skal have spor at gøre med børn, hvis de ikke kan holde sig fra dem.

Der skal være en professionel distance i håndteringen af andre mennesker. Basta!

Hvis ikke du nåede at se interviewet, så gentager TV2 udsendelsen af hele Go’ Morgen Danmark her kl. 9:35 frem til kl. 12, og ellers kan det ses på TV2 Play.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.