Læsekundskaber til gymnasiet

Det er pokkers synd at høre, at der er voldsomme problemer med læsningen blandt elever som befinder sig i gymnasiet. Dengang jeg var barn – og nu lyder jeg RIGTIG gammel 😉 – var det således, at man skulle “godkendes” for at få adgang til gymnasiet. Modsat HF som kunne tilgås efter 10. klasse eller handelsskolen, hvor man dengang gik direkte ind på EFG.

I dag vælger eleven om vedkommende vil starte på HH, og således er HG ikke det samme som EFG var dengang. EFG var første år på handelsskolen og derefter HH som to-årig uddannelse.

Mange undrede sig over jeg ikke skulle på gymnasiet. Jeg havde jo et fint gennemsnit. Men besøget på Roskilde Amtsgymnasium i en spansktime som del af en besøgsdag var rigeligt til at vise, at disciplinen (allerede i 1989) var en anden end den jeg kendte til fra den franske skole jeg gik på før jeg tog 9. klasse på det der dengang hed Maglegårdskolen i Roskilde. I dag er det Roskilde Handelsskole der har til huse i det gamle Maglegårdskolen…

Læseproblemerne er sørgelige, for det viser med al tydelighed at mange forældre har alt for travlt til at hjælpe sine børn. Læs dog med dem, og gør bøger til noget hyggeligt og sjovt i stedet for at lade Cartoon Network og Disney sjov være underholder for barnet!

Vi kan ikke leve med, at ansvaret skubbes over på skolerne – og særligt ikke når det først opdages på gymnasieniveau.

Jeg er fuldkommen ligeglad med hvilken farve det får at sige sin ærlige mening om denne sag. Vi kan IKKE leve med, at snavret skubbes over på skolerne, og det bør vi alle fælles kunne erkende.

Vi sætter børn til verden, og så bør det altså ikke være noget fremmedord at der findes bøger. Vi bør som et af de rigeste lande have overskud til at tage hånd om læseproblemer. Uanset om det er ordblindhed eller simpel dovenskab. Med så mange computere som vi har her i landet burde stavekontrollen være et godt hjælpemiddel til dem med den slags problemer.

Fortsat god søndag til bloggens læsere. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.