Årets julevin

Da jeg forleden dag skrev om Julekalenderen 2009, glemte jeg at nævne, at jeg igen i år synes jeg vil gentage den anbefaling jeg gav på den nu hedengangne blog — Vino Bueno — der ikke overlevede sit første år som blog. Indholdet på bloggen var godt, og derfor har jeg stadig en del af artiklerne, og synes altså det var værd at fremhæve anbefalingen af årets julevin til når du snart skal ud og købe ind. Som du ved er det en god idé at være på forkant med udviklingen, så hvorfor vente med at købe den hjem? Den koster garanteret mere i højsæsonen end lige nu…

Den chilenske rødvin Palo Alto er ganske enkelt en nydelse. En god ven af huset og jeg delte to flasker af denne rødvin til fruens 30 års fødselsdag vi fejrede i Kirke Flinterup Forsamlingshus den 1. november 2008. Palo Alto byder på fylde og krydderi uden at blive for voldsom i sin udtryksform. Prismæssigt findes den i middelklassen, og faktisk kan du være heldig at finde den på tilbud og/eller til salg hos Nielsen Discount (toldfrit) i Süderlügum lige syd for Tønder.
SuperBrugsen har den fra tid til anden på tilbud til 199,- for 6 flasker, og den er så absolut alle pengene værd, særligt når tilbuddet er halv pris.. 🙂

Dernæst en vejledning om BEHANDLINGEN af god vin
Så bliver det snart juleaften. Alle ser frem til god mad, familiehygge og varme i pejsen mens der nydes nogle gode flasker vin. Husk nu: sprut og biler hører ikke sammen, så lad være med at tage bilen efter julehyggen medmindre du holder dig ædru. Nå, nok moralprædiken for i dag.

Det handler om vin og vinens nydelse. Husk nogle vigtige grundregler når vinen skal klargøres:

  • Hvidvin er IKKE øl. Tag vinen ud af køleskabet en halv times tid før servering. Det er en komplet misforståelse, og synd for vinen, hvis den serveres direkte fra køleskabet på kun 2-4 grader.
  • Rødvin vinder ved dekantering. Selvom det er rigtigt, at rødvin serveres i flaske på en restaurant, så giv alligevel vinen lov til at “komme op til overfladen.” En dekantering og god temperatur medvirker til et godt resultat.
  • Portvinen serveres i store glas. Det er meget dansk at servere portvin i små “hedvinsglas”, men prøv i stedet at servere portvinen i et hvidvins- eller rødvinsglas. Portugiserne drikker portvin af store glas for at få hele smagsbilledet med, ganske som cognac også drikkes i et glas du kan holde i hånden mens du varmer og forbereder nydelsen.

Husk i øvrigt ikke at blande for meget
Husk også, at det ikke er nogen god idé at blande alt for mange ting — til nogen fest. Vælg en god Grand Marnier til kaffen/theen eller en lille cognac, men gå ikke til vanvittige cocktails. Du bliver fuld, og får voldsomme tømmermænd af den slags.

Nu er grundlaget forberedt, og du er i god tid i år. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.