Sproglige nuancer

Det er ret morsomt at betragte hvorledes kommunikation ofte svigter. Jeg skriver en del om det på min blog “Effektiv marketing fordrer effektiv kommunikation“. Det mest spændende ved skriftlig kommunikation er at kunne tilvejebringe en forklaring som fyldestgørende giver svar på det stillede spørgsmål.

Det kan være svært…
Det kan være både nemt eller svært – afhængig af modtagerens synsvinkel på sagen. Vi kan nogle gange stå midt i en debat hvor vi har meget svært ved at trænge igennem fordi vi oplever, at uanset hvordan vi formulerer os, så misforstås argumentet.

Hvad kan du gøre?
Der er tre logiske svar på dette spørgsmål:

  • Du kan prøve igen – omformulere for at prøve om en bedre forklaring løser problemet
  • Du kan opgive at give et svar, og erkende, at du spilder tiden
  • Du kan prøve et andet medie

Du kan prøve igen – omformulere for at prøve om en bedre forklaring løser problemet

I mange situationer virker dette fint. Et nyt billede eller en bedre forklaring kan meget ofte løse kommunikationsbristen. Men det bør erkendes, at da især ansigtsmimik og kropssprog mangler i skriftlige indlæg, så kan smileys være den eneste måde at signalere en sjov bemærkning.

I nogle medier (breve) er man ofte afskåret fra brugen af smileys, og i mails kan overdrevet brug af disse smileys gøre teksten direkte komisk i stedet for effektiv.

Du kan opgive at give et svar, og erkende, at du spilder tiden

Dette vil meget ofte være det de fleste af os vælger når tiden ikke er til at prøve endnu en gang. I særdeleshed på nyhedsgrupper og i anonyme mails vil det være tidsspilde at bruge tid og energi på at forklare tingenes rette sammenhæng.

Det samme gør sig i øvrigt gældende hvis du en dag rækker en hjælpende hånd til nogen du f.eks. hører om på et forum. Uanset hvor høfligt du formulerer dine gode råd må du på forhånd forvente aldrig at få svar, og da slet ikke engang et lille “tak for hjælpen.” Emma Gads bog “Takt og tone” er for længst glemt, og i dag er der mange der slet ikke får en ordentlig opdragelse, og derfor er det intet under, at de til fulde lever op til ordsproget: “Utak er verdens løn”…

Du kan prøve et andet medie

Hvis alt andet ser ud til at glippe kan du vælge at lave en podcast eller et videocast om emnet for at trænge igennem ad denne vej. Du vil opleve, at det kan bløde op for de problemer du evt. hidtil er stødt ind i, og hvis du har tiden og lysten kan det være en mulighed.

Uanset hvad du vælger, så held og lykke med de sproglige nuancer. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.