Radioens historie 1920-2020 på DK4

Da jeg i går morges ikke kunne sove længere, stod jeg op, og jeg faldt således ind kort før Radioens historie 1920-2020 på DK4. En fascinerende historie for en mand født i 1973… 🙂

Det er en fascinerende historie, også selvom man i dag griner lidt af tanken om en tv-fri verden. I slutningen af 70’erne var det dog kun få, som ikke også havde et tv – omend flere havde dem i sort/hvid, altså uden farver.

Medier i en moderne tidsalder

Ingen kunne forudse udviklingen, da den første pc kom på markedet. I dag er tv og radio forældede medier i den forstand, at de fleste bruger streaming så tv’et de facto bare er en medieskærm. Folk bruger Apple TV og andre multimediebokse, og man skal være meget traditionelt indstillet, hvis man tror, at flow-tv er fremtidens medie…

Det udfordrer mediegiganterne DR og TV2, for der er slet ingen tvivl om udviklingen længere. Folk gider ikke være afhængige af, at skulle være hjemme på et bestemt tidspunkt for, at følge med i en bestemt tv. De ser med via apps, og det er fremtiden.

Faktisk er det kommet så vidt, at YouSee ikke længere har radio via tv-signalet, de udsender. Jeg blev lidt overrasket, for jeg har hidtil – qva min lille 1-værelses lejlighed – til tider brugt tv-skærmen for at have baggrundsmusik fra fx Radio Nova eller Radio 100, men det er slut nu. Nu foregår det via tv-sticken, hvis jeg gerne vil lytte til et bestemt program, ligesom det meste af mit medieforbrug er flyttet til podcasts, som jeg har beskrevet her på bloggen tidligere.

Historiske tilbageblik giver perspektiv på udviklingen

Det er altid interessant med historiske tilbageblik gennem den slags dokumentarer, fordi det giver perspektiv på udviklingen. Det er sjovt at tænke tilbage på det udstyr man selv har selv siden man selv voksede op, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det må være mindst lige så fascinerende for mine unger den dag de selv bliver ældre.

Case in point, så morede det mig, da en af drengene spurgte hvilken mobiltelefon jeg havde som barn. Datteren vidste allerede dengang, at der kun var fastnet-telefoner, men jeg fik da lejlighed til at nævne, at det først var omkring midten af 90’erne, at jeg havde en NMT-telefon, vistnok Motorola. Det var før GSM-nettet kom på banen, og det kostede spidsen af en jetjager. Det var bestemt ikke allemandseje, som det er i dag. 🙂

I dag er det kun erhverv og stædige pensionister, der insisterer på, at have fastnet-telefoner, og i virksomhedernes tilfælde er flere begyndt at arbejde med ip-telefoni, som vi bl.a. kender fra reklamerne fra IP Nordic. Telefonselskaberne har for længst flyttet fokus over til at levere mobiltelefoni og internet, og det er tvivlsomt hvor længe fastnet-telefonien vil holde.

Her vil mange sikkert indvende, at det i hvert fald holder deres tid ud, men bare vent og se. Når først en udvikling er i gang, så går det stærkt – også i et land som Danmark… 🙂

Har du også set denne dokumentar, så smid gerne en kommentar om dine tanker – og ellers håber jeg, at have inspireret dig til at se programmet.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.