Coronavirus, markedskræfter og omstillingsparathed

Før du læser dagens indlæg, vil jeg godt udtrykke min største sympati med de folk, som mister deres erhverv, nu hvor beslutningen er truffet om, at samtlige minkfarme slås ned som følge af risikoen for en coronamutation, som kan udfordre vores udvikling af en vaccine. Det er ALDRIG morsomt, når det er sygdom, der afgør ens finansielle overlevelse.

Folkestemningen mod pelsdyrhold

Mange vil huske, da kendte gik ud og protesterede mod pelse. Der lød et ramaskrig fra opdrættere, fordi disse kendisser gjorde det endog ganske upopulært, at bære en pels.

Samme tendenser har ramt opdrættere af burhøns. Mange vil end ikke høre tale om at spise et æg fra en burhøne, og det har også kostet en hel del at omstille fra burhøns til fritgående høns.

Omkring årtusindskiftet var jeg ude og hjælpe et kærestepar på en gård, hvor de havde 11.000 høns. De var fritgående, og mit første spørgsmål var – fordi jeg nu engang er kontornusser – hvorfor man havde opdelt i tre afdelinger. Dengang fik jeg at vide, at det var på grund af sygdomsrisiko. Hvis den ene del blev ramt, var det ‘kun’ den ene sektion, som skulle slås ned, og det gav trods alt god mening. 🙂

Coronavirus – en udfordring for alle!

Nu viser det sig, at coronavirus kan mutere ifm mink. Det er i hvert fald vurderingen fra sundhedsmyndighederne, at disse mutationer kan udfordre udviklingen af en vaccine, og følgelig er der nu cirka 1.100 opdræt og godt 5.000 jobs i afledte brancher, som er påvirket. Det er ikke spor morsomt, og jeg kan forstå på flere nyhedsmedier, at Danmark er et af de førende lande i opdrættet af mink.

Jeg ville ønske, at jeg havde større erfaring i landbrug til at kunne komme med et kreativt forslag til hvordan man med omstillingsparathed kunne løse krisen. Jeg har ikke den fornødne viden til at komme med et gyldent bud…

Men jeg kan foreslå, at man læser artiklen 10 ting, historien kan lære os om epidemier. Man kan håbe, at bankerne vil se velvilligt på de veldrevne brugs økonomi, og hjælpe dem med en omstilling, som gør, at man kan redde opdrætternes landbrug – og det er sådan set her, den helt store joker vil vise sig.

God weekend til alle bloggens læsere.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 18-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.