Sprog er dynamiske størrelser

Jeg er selv sprognørd. Udtryk som ‘åbner op’ skurrer i mine ører, og jeg noterer mig, at Presselogen tog fat på emnet i søndagens udsendelse på TV2 News. Det er en både spændende, men også lettere irriterende diskussion.

Spændende fordi…

Spændende fordi sproget er en dynamisk størrelse. Når det franske sprog udvikler sig, når det engelske også forandrer sig, hvorfor skulle det danske sprog så ikke også gøre det? 🙂

Irriterende fordi…

Irriterende fordi vi er vanedyr. Der ER ord, der skurrer i vores ører, fordi vi fik det danske sprog ind med modermælken på forskellige tidspunkter. Ordet ‘bjørnetjeneste’ har i dag en både positiv og negativ betydning – det havde en bjørnetjeneste ikke, da jeg var barn. Hvis man gjorde nogen en bjørnetjeneste, havde man gjort en handling, som på kort sigt kunne synes god, men som på den lange bane ville bide sig selv i halen – altså være til ulempe.

Hvert sprog sine egenskaber

Alle sprog har sine tempi. Nogle sprog får hurtigt indarbejdet nye ord, mens andre er mere traditionsbundne.

Folk som bevæger sig i engelsktalender områder kan fx diskutere om man staver på amerikansk (color) eller britisk engelsk (colour). Det er den evindelige diskussion, hvor nogle – sprogsnobber – kalder det amerikanske sprog ‘cola-engelsk’, mens andre bare erkender, at der er en forskel. Det er ikke finere at skrive det ene og ikke det andet. Det handler mest af alt bare om, at man er KONSEKVENT i sit sprogbrug.

Jeg var på et tidspunkt involveret i et korrekturprojekt, hvor jeg havde læst ud fra den konkrete vurdering, at talesprog VAR talesprog. Så fik en anden teksten at se, og begyndte at drive sprogsnobberi på teksten – og så står jeg af. Hvis du læser en krimi, så duer det ikke, at talesproget forsvinder. Hvis du kigger på flere af de store forfatere, så ER der talesprog, som klart skriver “ain’t” og hverken “is not” eller “isn’t”…

Sprog skal bruges til dialog – ikke kun en monolog

Det er vigtigt, at vi bruger sproget til at kommunikere med hinanden. Det er aldrig en monolog, men derimod en dialog. Vi skal alle lære, at forholde os mindre til forskelle mellem hinanden, og her taler jeg mindst lige så meget til typer som mig selv.

Hvis vi konstant fokuserer på forskelle, ender vi med at blive negative, fordi alle ikke er som os. Vi burde langt hellere være konstruktive og aktive lyttere, der søger at FORSTÅ vores medmennesker, frem for at frenhæve os selv.

Du kan sagtens vide bedre end din nabo, men hvad får du ud af en nytteløs diskussion? Så kan du godt vinde argumentet, men taber relationen – og dét synes jeg er vigtigt at huske i ens liv.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Comments

  1. I dag så jeg også udtrykket “genoplukning af samfundet” på Twitter. De fleste vil nok foretrække, at sige “genåbning af samfundet”, da det er mere direkte. Vi åbner eller lukker døre, mens lukker op er når man fx “lukker op for vvs-manden”… 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.