Robotteknologi – muligheder og udfordringer

Når vi hører folk tale om robotter, så er der mange fordomme, der kendetegner debatterne. Det er helt naturligt, for mange lader sig påvirke af følelser, og ikke af fakta. Ikke desto mindre er det vigtigt, at vi begynder at se muligheder frem for udfordringer og problemer.

Mindre nedslidning

Der er brancher hvor robotter kan mindske de tunge løft, og det vil jo ret logisk, mindske nedslidningen blandt de folk, som i dag foretager tunge løft på ganske uhensigtsmæssige måder.

Lad os tage bilbranchen. Hvis du ser en dokumentar fra et samlebånd, så vil du opdage, at motorer og gearkasser og frtontklapper og døre med fordel kan placeres af en robot, fordi de ALTID skal placeres præcis samme sted. En bilmotor vejer en krig – i overført betydning – og det er ikke sundt at slæbe rundt på den slags. Det er også en af grundene til, at man allerede har analoge kranløsninger, når man skal skifte en motor. Alligevel er der nogle vred i forhold til de analoge løsninger, som gør, at mange mekanikere i dag er nedslidte længe inden de når pensionsalderen.

Det samme gælder i ældreplejen. Der er ingen der nogensinde ville foreslå, at robotter skulle overtage rollen med de varme hænder. Prøv dog at spørge hvor mange tunge løft, der er i dén branche. Det er ikke raketvidenskab, at den slags bør undgås – også på de små plejehjem hvor investeringen i hjælpemidler ofte negligeres af sparehensyn. Dette sker kun fordi man anser sine ansatte som noget, der kan erstattes. Det skyldes kassetænkning fra systemets side, for ingen ville jo normalt anskue sine medarbejdere på denne måde, vel?

Automatisering af kedelige funktioner

Robotter kan bruges til at automatisere kedelige funktioner. Du behøver ikke have et menneske til at fræse et emne i en cnc-styret fræser. Det mindsker prisen på fx ultralydsudstyr, fordi tingene kan produceres langt billigere af en robot – og det er også langt mere præcist, for hvad nu hvis medarbejderen skal på wc? Robotten kan arbejde videre uden overvågning.

Problemet med meget automatisering er, at akademikere begynder at tale om LEAN, work smarter not harder – og meget andet, som ikke giver den store tryghed for de eksisterende medarbejdere i en virksomhed. Man skal møde folk i øjenhøjde, og forklare hvordan ALLE har en del at vinde ved at bruge den nye teknologi MERE INTELLIGENT.

Det burde have været målet helt fra starten af. 🙂

Faste læsere vil vide, at jeg altid holder fast på, at man når længst ved gensidig respekt.

En virksomhedsejer har aldrig lyst til at fyre medarbejdere, men han kan bestemt have brug for at få løst nogle opgaver, som ikke er ‘rentable’ i den almindelige forstand hvis man indregner timeløn og nedslidning i kabalen, og som derfor med fordel kan løses af en robot. De faglige organisationer vil skulle forholde sig konstruktivt til robotteknologien, og det gør man bedst ved at indgå i en positiv dialog frem for at stikke hovedet i sandet, og håbe, at udfordringen forsvinder, for det gør den ikke!

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Comments

 1. Jeg tror blandt andet det folk er bange for i forhold til robotteknologien er, at de overtager alle vores jobs, så der kommer en del mere arbejdsløshed, og så er jeg overbevist om, at mange er bange for at udviklerne en dag overtræder grænsen for morale og etik og skaber kunstig intelligens, og så ved vi jo alle, at Sci-Fi ofte laver bøger/film om robotter der overtager verden og dræber mennesker eller noget i den dur.
  Men ja helt klart kan robotteknologi i mange tilfælde hjælpe os med mangt og meget – jeg håber dog selv, at udviklerne holder sig bag grænsen, og ikke træder over den og laver kunstig intelligens, for jeg ser ikke nogen steder, at det ville kunne gavne os – det virker mest til at være endnu en fjende vi skal håndtere, og generelt set har det aldrig gavnet os at rode rundt med hvad der er naturligt og ikke-menneskeskabt. Selv det at rode rundt i genetik og lave kloner og så videre er noget vi ikke burde pille ved. Natur er natur, og man bør ikke skride over grænsen.

  1. Kære niece
   Tak for din kommentar.
   Jeg kan sagtens følge din argumentation omkring sci-fi, som sikkert er en del af grunden til folks skepsis. Det er helt klart, at det ikke er en Terminator-verden jeg ser foran os. Artificial intelligence kan være godt til at forudsige hvordan folk vil reagere ud fra bestemte dilemmaer, fordi man i en computer kan analysere meningsmålinger (og andre data) helt uden følelser. Det er den væsentligste grund til, at mange analyser fejler: folk forsøger at læse en mening ind i en meningsmåling, som faktisk ganske ofte er den diametralt modsatte af det, tallene egentlig siger.
   Det er også det, der gjorde, at man ikke kunne forudsige Brexit og Trumps sejr. Havde man analyseret svingstaterne ud fra den viden vi har i dag om medlemmer i Electoral College, vil man kunne forudsige et præsidentvalg langt mere troværdigt. Problemet ligger i, at erkende, hvis et resultat ikke ‘passer os’, og derfor sker fejlene.
   Men fuldkommen enig: robotter skal bruges til at hjælpe med det ensartede og gentagede, så vi kan koncentrere os om de sjovere opgaver. Det LYDER skræmmende, når man taler om produktionsvirksomheder, men igen skal vi alle huske, at vi gennem hele livet lærer nyt, og derfor heller ikke kan regne med at være kranfører som 60-årig bare fordi vi startede med at være det som 20-årige. 🙂
   Fortsat god dag herfra. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.