Skoleskyderier – en sørgelig ting…

Det er så sørgeligt, når vi hører om skoleskyderier. Alle skyderier er naturligvis beklagelige, men endnu værre er det, når disse forbrydelser sker dér hvor vi alle håber, at vores børn kan være trygge. Senest har vi hørt det ske ovre i Florida, og flere stater har været påvirkede i USA. Mange tyr til automatreaktioner, såsom at foreslå fjernelsen af alle våben, og alene det illustrerer hvor lidt mange ved om Amerika.

Amerikanerne har en grundlovssikret ret til at bære våben. Der skal naturligvis tilladelser til at bære disse uden for folks bopæl, men det er – som bekendt – ikke manglende tilladelser, der holder folk tilbage hvis først de er gået i gang med nedslagtningen af andre mennesker. Demokraterne har forsøgt at stramme reglerne flere gange, og man kan sige, at kampen har været ført en smule skævt.

Det handler nemlig om ens HOLDNING til våben. Et våben er ikke noget legetøj. Enhver der har frekventeret en skydeklub véd dette. Jeg var selv en del af Roskildes skytteklub dengang den i midten af 1980’erne lå nede bag de lokaler som bl.a. har huset både Arbejdsformidlingen og senere Roskilde Mediecenter. Senest er det vist en ejendomsmægler, der bor i lokalerne, der er kraftigt ombygget siden dengang… Vi fik klokkeklar besked allerede fra starten om, at uansvarlig omgang med våben ville medføre øjeblikkelig og LIVSVARIG bortvisning, og beskeden var ikke til at tage fejl af.

Med andre ord: folk der er VANT til at arbejde med og/eller bruge våben er som regel de mest pålidelige.

Når jeg skriver det, ved jeg godt, at folk straks nævner militærfolk, som er gået amok – og jeg kender godt flere af de sager. En af de læger jeg i sin tid kørte lægevagt for slog sin kone og børn ihjel i Slagelse, hvorefter han selv begik selvmord. Sagerne ER derude.

Men generelt betragtet ER der stor forskel på hvorvidt man er opdraget til våbenbrug eller tror man er del af et arkadespil. Så vil online-spillere så komme med deres indvendinger – og det er fair nok. 🙂

Ikke desto mindre kan det ikke nægtes, at vold avler vold, og når først man har fjernet hæmningerne hos folk, så ved man ganske enkelt ikke, hvordan de reagerer.

Det handler derfor i høj grad om, at man langt tidligere skal være vågne over for selv de mindste signaler på voldelig tankegang. Vi hører det hver gang dette sker. Så har alle travlt ved håndvasken for at undskylde, at man ikke tog fat længe før. Når folk begynder at tale om, at have lyst til at skyde andre, så BØR alarmklokkerne ringe – og lige på dét område har amerikanerne været døve og blinde. Man vil helst ikke blande sig, og det er en meget uheldig udvikling, for man SKAL have fat på adfærden længe inden det går galt.

Det er klart, at man i et liberalt land som USA har meget svært ved at forholde sig til behovet for bedre overvågning. Ikke desto mindre SKAL der gøres noget, hvis man vil undgå gentagelser. Hvis man intet gør, vil det desværre gentage sig, og det ønsker ingen…

Det er klart, at al eftertanke er svær, for det fordrer, at man kigger fordomsfrit på det, der er gået galt, og drager læring af det skete. Der er ingen tvivl om, at indsatsen vil koste penge. Det ved alle. Men summa summarum kan ingen udgift nogensinde berettige, at man intet gør, og folk derfor mister livet. Mine tanker går derfor til de efterladte i både dette og andre skyderier, og jeg håber, at der vil blive sat fokus på området ovre i USA, ligesom vi desværre nok heller ikke vil kunne undgå, at noget lignende kunne ske herovre i Europa.

God dag til alle bloggens læsere.

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-18, som bor sammen med deres mor.