Der læses ikke ret mange bøger

Når jeg tænker på hvor mange glæder såvel familie (især mine forældre) og venner (herunder vore nære venner i det franske) nyder i forhold til bøger, så kan det godt undre mig, at bøger har så dårlige vilkår i Danmark.

Demokratiske traditioner trives i et samfund hvor der debatteres, hvor der granskes, hvor der sker fordybelse.

Et eller andet sted er Danmark ved at udvikle sig til et tegneserie-samfund hvor Anders And og Boulevard-pressen styrer begivenhederne. “Bare vi hver mandag, onsdag eller torsdag får vores ugeblad, så skal det hele nok gå” synes at være tankegangen. Misforstå mig ikke: der er intet galt i at læse et ugeblad, men der må være noget galt hvis det er den eneste type læsestof – hele tiden. Igen: for de med læseproblemer er det naturligt, at man ikke læser nær så meget. Men “øvelse gør mester”, og der er ikke nogen der – mig bekendt – er gået bort pga læsning af for mange bøger, vel? 🙂

Dansk bogkrise

En af de væsentligste grunde til at der kommer endnu færre udgivelser oversat til dansk er vores markedssituation. Alt for mange låner bøger på biblioteket. Selv rejsebeskrivelser er blevet “noget der lånes”…. Hvor er eventyrlysten? Notater i margin? Gemme som minde? Alle de ting vi andre synes er smaddersjovt fordi bogen indtræder i et naturligt forhold med alle andre medier her på domicilet er noget mange vokser op uden at kende.

Jeg undres hver gang jeg ser boligprogrammer, for uanset om vi taler “Fra skrot til slot” eller “Husvild” eller “Hvem bor her?” ud fra enkelte ledetråde, så er det forbavsende få – også blandt rigtigt kendte danskere – der prioriterer bogen. Vi lader gerne ugeblade være fremme, så hvorfor ikke have en reol med gode bøger.

Jeg forstår ganske godt at mange forlag ikke tør oversætte til dansk under de givne forhold. Det ender med at blive svinedyrt, og man risikerer endvidere at det kun er bøger der måtte være relevante for studiemiljøet, der sælger.

Så mon ikke det kunne være muligt for de kære læsere af denne blog at besøge en hjemmeside med bøger? Kigge lidt og lade sig inspirere…. Jeg tror, og håber, at udviklingen kan vendes. Vil du være med til at “løfte opgaven”?

God læse-søndag! 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.