Det koster gratis at vise hensyn

Det koster gratis at vise hensyn over for vore medmennesker, og alligevel er det alt for ofte sådan, at egoismen viser sit grimme ansigt omkring os.

Jeg kan godt lide at tage hensyn til mine medmennesker. Det koster mig ikke noget, at give en bilist en chance for at komme ud. Når jeg alligevel kommer gående med mine indkøbsnet fyldt med varer, så har jeg ikke noget behov for, at andre holder tilbage. De må meget gerne komme forbi – og jeg skal nok nå frem.

Vis børnene en bedre vej

Der hvor det især undrer mig er, når en far kommer gående med sine to børn, og nærmest insisterer på at komme frem, selvom han dels kan se, at jeg holder tilbage så vedkommende kan komme frem, og havde en chance for at lære sine børn en vigtig lektie. Samfundet ville nemlig blive bedre at leve i, hvis vi alle gav plads til hinanden. Ét er at der er færdselsregler, når først man er UDE i trafikken, men at give folk plads fra en parkeringsplads og/eller en sidevej ud på den store vej BURDE være nemt at anerkende som gavnlig for alle.

Hvornår blev vi så egoistiske, at alt handler om MIG, MIG og så MIG? Det er da det rene vanvid, at vi ikke giver os selv både roen og tiden til at nyde fx en gåtur uden stress. Når alle får en god oplevelse, så er der en chance for, at flere får det bedre. Det er i hvert fald min opskrift på god karma.

Det giver så meget mere igen at være positiv

Det kan ikke være noget fremmed begreb for faste læsere af denne blog, at jeg rent faktisk MENER det giver så meget mere igen at være positiv. Det er bare en realitet, at vores verdensbillede skifter, når vi begynder at tage hensyn, og er opmærksom på andre end os selv.

Alt begynder hos os selv. Vi kan ikke ændre andres adfærd, men vi KAN skifte den måde vi selv agerer på i dette samfund. Når du ser en person smide et stykke papir er der to muligheder. Du kan blive irriteret, og så ødelægger du din dag. Du kan også vælge enten at gøre vedkommende opmærksom på, at han/hun har tabt noget – og så kunne det jo være ‘en fejl’ – omend andre så også vælger at blive småagressive, når du påpeger deres åbenlyse disrespekt over for naturen. Sidstnævnte gruppe bliver dog mindre, efterhånden som de fleste er begyndt at kunne se, at det ikke dur, hvis vi alle kaster alt omkring os.

Problemet ligger ganske enkelt i dårlig opdragelse. Der er ikke længere til en skraldespand i byen end at du sagtens kan komme af med dine ting på en ordentlig måde. Man skal nærmest være super-egoist, hvis ikke man kan se logikken på dette område.

Alligevel går det over hovedet på mange

Alligevel går det over hovedet på mange, for vi kan sagtens tale om ordentlighed som en værdi for andre, men når de SELV skal gennemføre idealerne, så halter det engang imellem voldsomt i starten. Det er der en meget logisk grund til. Vaner er så pokkers nemme at antage. Nye vaner er så pokkers svære at gennemføre, HVIS vi lader reptilhjernen styre vores handlinger. Når vi træffer et bevidst valg, kan det godt være svært i starten – men det bliver hurtigt nemmere, hvis vi begynder at vedligeholde en bedre adfærd…

God weekend til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.