Måden vi taler med, til og om hinanden

Jeg har sagt det før, men gentager det gerne: det har en betydning hvordan vi taler med, til og om hinanden. Vi hører det i det politiske landskab, når der tales om de arbejdsløse. Så får den én på hatten med ord som incitamenter og ‘det skal kunne betale sig at arbejde‘. Det gælder også når vi taler om ex-partnere, hvor nogle er meget grumme – og risikerer, at deres børn en dag hører denne omtale, og så kan det slå som en boomerang…

Det sker også når vi bliver uenige med hinanden. Særligt online har nogle mennesker bare ingen hæmninger. De ville næppe tale på helt samme måde, hvis de stod over for én, men online tror de, at de kan tillade sig hvad som helst. Det har givet en kultur online, hvor folk gør hvad som helst for at svine hinanden til. Lige fra billedmanipulation til anonyme trusler – og der er nærmest ingen grænser for, hvor grimt det kan ende, desværre.

Der var engang, hvor folk forstod Clement-princippet. Jo mere uenige vi er med hinanden, jo pænere skal vi tale sammen. Det ville blive en helt anden verden, hvis alle respekterede dét princip. 🙂

Jeg skal straks erkende, at jeg også selv kan falde for fristelsen til at give igen. Det er sket, at jeg har ladet mig provokere af andres forsøg på at blive enten personlige, perfide eller ironiske. Det er altid ærgeligt, når det sker, for diskussionerne kommer sjældent ret langt, og bagefter erkendes det, at det nok bedre kunne betale sig, at irettesætte vedkommende, og så lade det blive ved det. Af skade bliver man klog, men sjældent rig – om end altid en erfaring rigere. 🙂

Det er vigtigt, at vi alle bliver klogere på hinanden og på os selv. Selvindsigt kan ingen tage fra os. Jo bedre, og jo mere rationelt, vi reagerer, jo længere når vi også i andre sammenhænge.

Hvad er dine tanker om emnet?

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.