32 grader og så sner det!

Yr-vejrappen melder om frost, 0 grader Celsius, altså 32 graders Fahrenheit her i KalundborgVejr-app’en Yr melder, mens dette skrives lørdag aften, om 32 grader Fahrenheit – ja, 0 grader Celsius. Jeg vidste godt, at overskriften ville skabe opmærksomhed, for de fleste tænkte nok, at jeg enten havde drukket af natpotten eller var blevet småtosset. Det er ingenlunde tilfældet. Jeg ville fange din opmærksomhed.

Det er nok de færreste, der husker fysiktimerne, hvor temperaturer blev gennemgået, men frysepunktet i Celsius er, som bekendt, 0, og det svarer til 32 grader Fahrenheit. Kogepunktet på 100 graders Celsius er 212 grader Fahrenheit, hvoraf vi kan udlede, at hver grad på Celsius-skalaen svarer til 1,8 på Fahrenheit-skalaen.

Hvis du har fulgt med på amerikanske nyheder, vil du også have bemærket, at de bruger en anden skala, og for en amerikaner falder det mindst lige så naturligt, som Celsius gør det for os her i Europa.

IT-nørder har lignende ting de bare kan huske. 640K vil altid være den magiske grænse for dem af os, der i sin tid brugte DOS. Dengang havde man en fest med at øve sig i at få så meget ledig hukommelse ved at flytte dele af systemfilerne op i Upper Memory Blocks, som var hukommelsesområdet mellem de 640K og 1Mb. 1Gb er ikke 1000 megabytes, men derimod 1024 megabytes, ligesom hver megabyte ikke er 1.000.000 bytes, men derimod 1.048.576 bytes fordi 1024*1024 giver netop 1.048.576.

De ting man har brugt meget, husker man bedre end ‘almindelig’ paratviden. 🙂

En tognørd vil også vide at sporvidden – afstanden mellem to skinner – er 1435mm i Europa, 1524mm i Rusland og 1676 i Spanien. Det er central viden for grænseoverskridende kørsel, fordi man ikke ‘bare lige’ kan komme forbi den slags forhindringer uden at man skifter hjul – de såkaldte bogier…

Rigtig god søndag til alle bloggens læsere. 🙂

4 Responses to “32 grader og så sner det!”

 1. Britt Malka siger:

  Jeg lærte to ting fra din blog post i dag. Jeg troede, at det var noget logaritisk at omregne fra celcius til fahrenheit.

  Nu har jeg lært, at man skal tage C temperaturen, gange med 1,8 og lægge 32 til. Smart 🙂

  Det med sporvidden vidste jeg heller ikke. Interessant.

  Tak for det.

  Nogle gange hænger viden fast, uden at man har brugt det. Af en eller anden grund kunne jeg huske de latinske navne for forskellige planter, og det er ikke noget, jeg har trænet. Jeg ved ikke, om jeg stadig kan huske dem, for nu er jeg ikke i daglig kontakt med planter, som jeg var dengang jeg arbejdede i et supermarket.

 2. Britt Malka siger:

  Vi får 23 grader her i dag 🙂

  CELCIUS 😀

 3. Tak for din kommentar, Britt.

  Velbekomme. Jeg er kun glad for mine til tider flyvske tanker, jeg deler her på bloggen kan bruges. Det er præcis *det*, der gør det sjovt at blogge, for jeg er enig: det gør det hele så meget nemmere at forstå nyhederne, når man ved hvad 50 degrees svarer til, når man kender udgangspunktet for skalaen.

  Det er sjovt, du nævner plantenavne, for jeg husker, at min bedstefar (farfar) i sin tid spurgte mig hvilke blomster jeg synes kunne passe til blomsterkrukkerne i ejendommen ved Langelandsvej 35 og bag Langelands Plads 2 inde på Frederiksberg. Jeg foreslog dengang morgenfruer og lathyrus da vi kiggede nede i supermarkedet Roxy på Godthåbsvej.

  Det gik godt, og frøene blev plantet… Året efter var han mindre fornøjet, for i hvert fald morgenfruerne skal helst plantet på jordniveau, for ikke at spredes som mælkebøtter hen over hele græsplænen. Jeg har ikke brugt den information siden 80’erne, men det vækker stadig et smil når nogen taler om planter, for jeg bruger det som godt eksempel på, at jeg kan f*cke en have op på no time. 🙂

  God dag herfra.

 4. Dejligt vejr. Elsker alt over 20. 🙂
  Nyd det.

Leave a Response