Debattonen på åbne netfora

Debattonen på åbne netfora lader ofte en del tilbage at ønske. Der er mange, som er rigtig modige når de sidder bag deres skærme, og den får ikke for lidt, hvis du tillader dig, at mene noget, som ikke alle er enige med dig i. Emnet har været oppe før, både her på bloggen, på min politiske blog, i morgen-tv og flere andre steder. Det kan dog godt tåle at blive gentaget: vi BØR kunne gøre det bedre.

Jeg nægter at lade mig tryne af modigt anonyme personer, som tror de er Danmarks svar på Shakespeare fordi de formår at sætte fem ord sammen mellem to punktummer. 🙂

Vi har i en del år pralet af vores ytringsfrihed, fordi vi nærmest har været stolte af hvor groft vi kunne udtale os uden konsekvenser. For udlændinge der kommer til landet er det naturligvis en kæmpe overraskelse, at vi herhjemme kan kalde en siddende statsminister for et kæmpe fjols uden vi bliver anholdt og smidt i et usselt fængsel uden at komme for en dommer. Dog melder virkeligheden sig også ganske hurtigt, for hvis påstanden skal holde længere end en døgnflue, skal man gerne kunne bevise hvorfor man mener han skulle være ‘et kæmpe fjols’

Vi møder næsten dagligt åbne netfora, som ikke lever op til de minimumskrav man bør kunne stille til et sted, der gerne vil fremstå troværdigt. Det hele starter med, at man bruger alias’er, som enten er direkte fornærmende i sig selv, eller som skjuler ens identitet.

Man kunne sagtens argumentere for, at nogle er bange for repressalier, og at deres anonymitet skal sikre, at de kan være mere frie i deres ytringer. Problemet er bare, at nogle mennesker SKAL holdes i meget kort snor for at bevare ædrueligheden i debatter. De elsker at komme med vilde påstande, som ikke ville tage mere end tre links at tilbagevise. Det ene link til at tjekke hvad deres argument går ud på, et link til neutral information og et tredje for den modsatte påstand.

Den kløgtige læser har allerede gennemskuet hvorfor jeg nævner disse tre typer links. Du kan nemlig finde hvad som helst, uanset hvilken påstand du ønsker at validere. Hvis ikke man i forvejen har bare en lille smule erfaring i kildekritik og research, så er det ganske nemt at falde for hvad som helst.

Det gælder alt fra konspirationer om månelandingen til påstanden om at WTC blev bombet af USA selv. 🙂

Hvis ikke det var fordi folk kunne blive sindssyge af den slags, så var det nærmest komisk. Jeg husker da Lars Bugge skrev sine bøger om konspirationsteorier. Små glimrende lommebøger, og det er da ganske sjovt, at mennesker falder for historier, som enhver anden ville grine højt af…

Det er blevet meget moderne, at blogs indbyder til kommentarer via et Facebook comments plugin – og det er, for at sige det pænt, som at gå fra asken over i ilden. Hvis du gerne vil vide hvorfor jeg siger sådan, kan du læse teksten jeg skrev om dengang jeg forlod Facebook. Den er frit tilgængelig ovre på hjemmesiden, og selvom den er på engelsk, vil de fleste nok kunne følge med.

Anyway, Facebook har ALDRIG formået at sortere mellem god tone og så den dårlige tone. Det ses, for er der én ting folk kan på Facebook, så er det sandelig at forklare hvorfor Facebook er blevet alt andet end et socialt medie. Mobberiet og de grove bemærkninger står i kø derovre, og det er for længst gået galt, fordi man ikke har slået hårdt ned på dem, som ikke formåede at tale pænt og ordentligt til hinanden.

Jeg kan så godt lide den måde Clement Kjærsgaard siger det: “Jo mere uenig du er med en person, jo pænere skal du tale med vedkommende.”

Vi bør som samfund finde tilbage til anstændigheden. Om du er vegetar/veganer og hader folk der spiser kød eller om du er økolog og hader sprøjtemidler, om du er af den ene etniske herkomst og hader en bestemt gruppe, så er der én konklusion, der ikke til at komme udenom: Had er spild af tid! Længere er den bare ikke.

Hvis folk brugte bare halvdelen af den energi de bruger på at være sure på andre på deres egen glæde, så havde vi langt flere mennesker, som var rigtig glade. Dét ville være en positiv oplevelse, for hvis den stemning blev spredt, kunne vi alle nyde åbne netfora hvor folk forstod, at man godt måtte tænke sig om før man trykkede på Udgiv kommentar.

Rigtig god dag til alle bloggens læsere. 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.