For få håndværkere i 2020?

Her til aften kunne man på Nyhederne på TV2 høre, at man har lavet forudsigelser baseret på seneste års søgning som antyder, at vi i 2020 forventeligt kan have alt for få til håndværksmæssige uddannelser. For ganske få dage siden var udmeldingen, at for få tog sig en uddannelse. Nu skulle problemet være, at for mange søger ind på gymnasierne frem for de tekniske skoler…

Er det noget under, at de unge mennesker er forvirrede?

Når jeg så selv kigger tilbage og tænker på hvordan det så ud for et kvart århundrede (lyder voldsomt! 🙂 ) gik ud af 9. klasse, så var ‘problemet’ dengang, at ens lærere mente man burde gå på gymnasiet. Jeg valgte handelsskolen – dengang EFG (nu kaldet HG) og HHX. Lærerne tager udgangspunkt i hvad du KAN – ikke hvad du VIL…

Det går så ikke spor bedre når studievejledere kun knapt kender Politikens Hvad kan jeg blive?, vel? 😀

Så for at sige det ligeud, så er det en fis i en hornlygte der fyres af. Om der er mange eller få personer i et erhverv afgøres ikke kun af hvor mange der søger ind i brancherne, men bestemt også af hvor gode brancherne SELV er til at fastholde sine folk. Der er jo en bagvedliggende årsag når en mekaniker bliver lokomotivfører, eller en kontorassistent vælger at tage sig et buskort. Verden er nu engang dynamisk, og det kræver, at den ultra-statiske skoleverden begynder at følge med frem for at få mund-diarré hver gang der er en mindre forrykning i tallene for en årgang eller to.

For der er ingen tvivl om, at de unge mennesker har mange valg foran sig når de skal vælge hvad de reelt vil. For de kloge er hele verden åben for dem, og for de mindre bogligt dygtige er verden også åben hvis man gider tænke alternativt, og hente den fornødne erhvervserfaring til også at prøve lykken her i verden. Om noget tager et år mindre eller mere kan altså ikke være det store problem, så længe man er produktiv, og gør noget man synes om.

Held og lykke til alle de unge som nu har læseferie, og god weekend til alle. 🙂

About the author

Blogger, inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker. Tidligere uddannelseskoordinator, og var aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent ved DSB heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre børn i alderen 15-19, som bor sammen med deres mor.