Generaliseringer

Fordomme eksisterer på alle niveauer, ganske som jeg skrev for en uge siden i indlægget “Nedbryd fordomme” som du kan læse herfra: http://www.blunck.dk/kristendommens_mangler/?p=74 (åbner i et nyt vindue eller nyt faneblad afhængig af hvilken browser du bruger).

Vi kender det alle når vi ser nyheder:

  • “Jeg er ikke racist, men…” hvorefter der kommer en netop racistisk tirade som f.eks. går ud på, at fordi en person med afrikansk eller arabisk afstamning gør én handling så skulle alle med samme afstamning være på samme måde. En generalisering altså
  • “Jeg vil ikke benægte xyzæøå, men…” hvorefter vedkommende præcis viser, at benægtelsen var implicit. Hvorvidt det er bevidst eller ej, er det også en generalisering fordi historien bruges som grundlag for denne generalisering.
  • “Vægttab er grundlaget for bedre helbred…” eller “Rygning dræber” er samme typer af generaliseringer. “Hellere rund og glad end i seng uden aftensmad” er indvendingen fra mange af dem som netop er lidt trætte af fokus KUN handler om fysiske “tegn” og ikke nær så meget også de indre værdier som livssyn, humør, stress m.v.

Vi bør blive bedre til at analysere vores reaktionsmønster. Personligt har især de franske podcasts fra en af vore gode venner i det franske, Cyril Malka, hjulpet ufatteligt på evnen til at være mere nuanceret i sine vurderinger. Måske kunne du også drage nytte af det – såvel i privatlivet som i arbejdsrelaterede situationer. Podcasts kan tilgås herfra: http://www.malka.dk/podcasts/. De danske podcasts er mindst lige så gode som de franske, men som ivrige læsere vil vide så er jeg glad for også at bruge det franske… 🙂

God lyttelyst, og husk at undgå generaliseringer – både generelt og specifikt… 🙂

Leave a Response