Nedbryd fordomme

Det er sørgeligt at se hvor mange mennesker, der lader sig styre af fordomme. Danskere vil forstå hele det omkringliggende samfund, Europa, Mellemøsten, ja faktisk hele verden ud fra danske normer. Når vi tager på ferie er det lige blevet offentliggjort at næsten halvdelen tager arbejdsmobilen og den bærbare med på ferie. Danskere vil også gerne på danske restauranter, hvis de finder dem på deres feriedestination.

Hvor er eventyrlysten?
Eventyrlyst forsvinder når vi hele tiden vil tilbage til udgangspunktet. Når vi vil forstå andre kulturer, men hele tiden har den danske bagage som referencepunkt, så lærer vi aldrig befolkningen at kende. Blot en ting som at bryde brød forstår vi ikke mere. Franskmænd og spaniolere sælger lange og store flutes — ikke disse korte mini-flutes vi bruger i vores grovskårne Kohberg-størrelser. Men en meter lange flutes. Disse brydes eller knækkes om du vil, men danskeren skal skam have sin brødkniv med ud på den lille picnic….

Blot en detalje som brødet er med til at illustrere hvor Korsbæk-agtigt vi nogle gange opfører os, og det bliver ikke spor bedre når det gælder politik og andre sfærer af samfundet. Hvor er friheden til blot at tænke og være anderledes? Hvor er individualiteten henne?

Jeg forstår godt dem som får lyst til at tage nogle år i udlandet. En af de seneste jeg har hørt om er Martin Thorborg som tager til USA en 2-3 år. Det er nødvendigt at udvide sin horisont, for med dansk provinsialisme som den er ender vi lynhurtigt i den samme trummerum hvis ikke vi selv prøver at udvide ud over det jævne.

Derfor er ugens budskab: prøv at lære uden altid at sammenligne. Lad være med på forhånd at definere hvad der er “bedre” eller “dårligere.” Prøv at se verden fra nye perspektiver, og prøv at slå filteret fra så du lytter mere end du sorterer… 🙂

Leave a Response