Er din tro med til at FORENE folk?

Mange, især troende, påstår, at deres tro får dem til at forbedre deres liv. Men har du nogensinde tænkt over hvad der ligger bag denne påstand? Hvordan kan missionerende mennesker gavne andre hvis de adskiller folk fra hinanden? Ville vi ikke forvente, at Skaberen ville foretrække, at vi forenede os ved at forlige os med hinanden frem for at skabe adskillelse på grund af noget så midlertidigt som doktrinære forskelle?

De kristne ved jo godt Jesus sagde: “Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred, men sværd” (Matthæus 10:34). Missionærer har lige siden levet fuldt og helt op til dette princip, og talrige krige er netop blevet udkæmpet i religionens navn.

Et nyt perspektiv
Et nyt perspektiv ville være at kigge på hvad der forenede follk – og i den forbindelse behøver du ikke engang nogen tro for at være høflig over for dine medmennesker. Der er ikke meget religion forbundet i det at være anstændige over for andre mennesker – f.eks. når vi går ind eller ud af bussen. Der er, rent faktisk, intet religiøst i at vise respekt for andre. Buddhister gør det hver eneste dag. En af deres grundsætninger er, at ydmyghed bringer glæde i sig selv.

Så når buddhister kan være tilfredse med det de allerede har, hvorfor kan kristne, muslimer og jøder ikke være glade for de velsignelser de har? Et af svarene ligger i hele det tankesæt der siger: “jeg har ret – de andre tager fejl.” Den slags tanker er ikke Guds tanke bag doktriner, men menneskets applikation af disse principper.

Når en person definerer sig selv som værende “den der forstår” mens alle andre opfattes som ignoranter når det gælder religiøse principper, så er det næste skridt ofte, at personen vil forsøge at overbevise andre. Det er ikke nok for den slags mennesker at være gode eksempler for andre. Så i stedet for at være behagelige mennesker at være omkring bliver personen så fanatisk, at alle andre adskilles fra personen. Dette sker uanset hvor velmenende den overbeviste person ellers måtte være.

Den efterfølgende antipati som resultat af denne adfærd opfattes derefter som et tegn på trofasthed, og derved fortsætter denne adfærd i stedet for, at vedkommende tog et grundigt kig på sit eget perspektiv over for andre. Ingen andre kan nå ind til vedkommende, så det bliver meget svært at finde fælles grundlag for kommunikation.

Konklusion
Når du derfor gerne vil undersøge påstanden om at religion gavner folk, så bør du undersøge motiver og adfærd, og indse at mange mennesker med en religiøs overbevisning faktisk har været de dårligste til at LEVE i henhold til denne overbevisning. De siger alt det rigtige, men når det kommer til erkendelsen af at vi alle er en del af Skabelsen på lige vilkår, så er der meget at lære endnu.

Leave a Response