Gode gerninger – tegn på guddommelighed?

Flere tror gode gerninger er tegn på “guddommelig inspiration”, men overser med dette, at der også er mange ateister som gør gode gerninger uden religiøs motivation. Faktisk er det tvivlsomt om vi egentlig kan tale om motivatipn, for mange kristne har mere travlt med at undgå helvedes pinsler (som katolske malere fint har synliggjort med kunstværker som får S/M-klubber til at minde om spejderklubber)…

Den gode gerning der gøres når den er fradragsberettiget gavner på kort sigt. Men de gode gerninger gøres jo ikke for at andre skal se hvor “god” den pågældende er. Den gode gerning gøres når der ikke er publikum på. Den gode gerning gøres uden at forvente at få noget igen. Ellers er det jo kun et forsøg på at slå en handel af.

Forståelsen af gode gerninger kræver en klar erkendelse af at gode gerninger ikke er et spørgsmål om religion, men ganske simpel anstændighed. Hvis denne forståelse var global ville vi ikke brænde korn af heroppe i Europa mens andre dør af sult i Afrika.

Vores grundforståelse af godhed kræver at vi lærer at forstå begrebet i sin oprindelige form frem for den moderne variant af godhed som alene gøres for at skabe goodwill for sig selv.

Kom gerne med en kommentar.

Leave a Response