Forskelle ikke altid en ulempe

Under titlen “Vi skal værdsætte vore forskelle” forsøger Religion.dk ved at viderebringe Ph.d. Alan Race’s kommentar om emnet.

Sjovt nok fremhæver alle gerne hvor økumeniske mange kristne råd har været. Altsammen lyder som fryd og gammen indtil der dykkes ned i den egentlige materie. Så handler det nemlig om at MINDSKE de doktrinære forskelle for bagefter at gøre det til pedanteri at FASTHOLDE de forskelle der findes mellem religionerne.

Ganske som man ikke blander sprinklervæske i benzinen, men derimod karburatorsprit i den kolde tid, så er der åbenbare forskelle mellem om Gud er én eller ej. Det punkt kan ingen rigtig blive enige om. Nogle vil have deres budbringer til at få særstatus, hvilket gælder for både muslimer og kristne. Andre vil have del i den hellige by, Jerusalem, og er parate til at bruge vold for at få den mens andre vil samarbejde med Chamberlainske drømme om “peace in our time.”

En erkendelse af forskellene og deres natur er vigtige at få defineret ud fra deres egen kontekst, og dette gælder uanset hvilket perspektiv man ønsker at lægge for dagen. Det er dér kæden ofte springer af, fordi kristne vil tolke islam, muslimer vil tolke jødedom osv. Lad alle forklare sine udgangspunkter, for så får man en friere debat og en større forståelse…

Leave a Response