Tale er sølv, tavshed er guld

Alle kender ordsproget “tale er sølv, tavshed er guld”. Dette gamle mundheld kan forstås på flere måder. Når man lever stille, lever man godt er én tolkning. En anden er, at det er godt at vide hvornår man skal tie stille. En tredje er, at hvis man ikke er taler, så skal man holde bøtte. Vi har alle prøvet de gamle onkler eller tanter, som starter deres tale med ‘jeg er ikke taler, men…’ ikke sandt? 🙂

Der findes kun én måde at blive en dygtig taler, og det er at øve sig. Jo mere du øver, jo bedre bliver du.

De fleste når aldrig forbi sommerfuglene i maven, og kommer derfor aldrig i gang. Det er en skam. 🙂

Endnu værre er det, at mange faktisk KUNNE blive rigtig dygtige, hvis bare de forberedte sig bedre. Herunder f.eks. fik en kammerat til at læse talen igennem for at høre, om der var ting, der kunne forbedres.

En stor del af det at levere en god tale er nemlig dels at bruge sine egne ord, men også at være så velforberedt, at man helt kan undvære manuskriptet. Ideelt set burde fire-fem nøgleord være nok. Så er der styr på det man vil sige.

Som tekstforfatter har jeg mødt dette flere gange. Folk spørger om ikke jeg kunne ditten eller datten. Jo, det kunne jeg godt, men det VIL jeg ikke – og slet ikke gratis!

Her i landet er der mange gratister. De tror, at bare fordi man er god til en bestemt ting, så SKAL man også levere sine ydelser gratis i privaten. Det er ren Gul & Gratis-tankegang. For tænk lige engang hvis du bad din kammerat, der var VVS’er om at forny alle rørene i hele dit hus gratis. Dels ville han spilde en masse tid han kunne bruge hos sin arbejdsgiver, men han siger også nej til ting med sin familie for at hjælpe dig…

Ville det være fair?

Nej, så kan de fleste godt se det.

Men det er bare fordi….

Nope. Drop det! Den holder ikke.

Der er en kæmpe forskel mellem at hjælpe folk kvit og frit når bare de på forhånd har anerkendt, at de forstår, at det kunne komme til at koste, og så de folk der kommer og forventer, at det bliver gratis på forhånd.

Derfor: brug din tid som DU har lyst til. Tjen penge på nettet når det passer ind i DINE tidsplaner. De folk du hjælper skal værdsætte din hjælp, og ellers er du bedre tjent med at fodre fugle her i sommervarmen. Ikke fordi duerne forventer det, men fordi du har LYST.

Det er ikke egoistisk at gøre som man vil. Det er egoistisk af andre, at forvente, at du skal undlade det du har lyst til, ganske gratis…

Nogen tanker?

God sommer herfra. 🙂

Leave a Response