Originalt indhold kan aldrig kopieres

Jeg husker engang jeg gjorde store øjne, fordi en boganmeldelse lignede noget jeg kunne genkende. Det viste sig at være en kopi, tyvstjålet fra min blog med boganmeldelser.

Den slags er yderst tosset. Dels fordi søgemaskiner som Google straffer duplicate content, men også fordi det ganske enkelt er ulovligt at kopiere en hel tekst uden at have forudgående tilladelse fra den pågældende forfatter. Artikler tager tid at skrive. Indrømmet, kortere tid efterhånden som man opnår en vis rutine, men det ændrer ikke ved, at man forsøger at slå en genvej forbi det at skrive genialt indhold selv…

Kopiering er tyveri

Som du kan læse i dette svar hos Familieadvokaten.dk, så er kopiering ulovligt fordi enhver, der skriver en tekst har ophavsret på det skrevne. Man må fx ikke kopiere HC Andersens eventyr, og kalde dem sine egne. Det kan de fleste godt forstå, når det gælder bøger, men det er tydeligvis ikke gået op for dem, der kopierer indhold online.

Jeg har hørt om flere – selv i den nære vennekreds – der har oplevet den slags, og det er en kæmpe belastning. Det stjæler tid fra de opgaver, vedkommende kunne koncentrere sig om, og ofte er der ikke mange penge at hente, fordi personen, der begår den slags kriminalitet alligevel ikke har råd til at betale den straf, der ifaldes, når kopieringen opdages.

Hvad kan man gøre, hvis man bliver kopieret?

Et svar kan være, at kigge nærmere på dette link, hvor firmaet bag forklarer hvordan de arbejder i forhold til kopiering.

Hvis du har op til tre domæner, er det faktisk gratis at oprette sig hos UlovligKopiering.dk – så det er værd at overveje, hvis du gerne vil sikre dig imod den negative effekt af kopister

En anden ting man kan gøre brug af er, at tage kontakt til DK-Hostmaster, hvis kopieringen sker fra et dansk domæne. Reglerne omkring danske domænenavne er ved at blive revideret efter en nylig dom i Højesteret, hvilket du kan læse mere om herfra: https://www.dk-hostmaster.dk/da/news/hoering-om-nyt-brugervilkaar-dk-domaenenavne-om-ansvar-ulovligt-indhold-paa-nettet

Influencers oplever det også

Kendte influencers oplever også, at deres Instagram-konto kopieres, ligesom nogle kopierer blogindlæg og andre ting, der er tilgængelige online. Det er efterhånden et grundvilkår, at nogle bare ikke har forstået forskellen på dit og mit – og den slags skal man holde sig meget langt væk fra. Så er det sagt!

Hvis ikke man selv kan skrive sine egne tekster, så kan man betale sig fra at få produceret noget tekst. Det kaldte man tidligere noget mindre pænt set med nutidens øjne, når man hyrede sådan en ghostwriter, så vi nøjes med det engelske ord… 🙂

Der er intet forkert i at købe sine tekster. Faktisk har flere forfattere haft specialister til at skrive hele eller dele af deres tekst. Det er fuldkommen legitimt, og der ligge ofte en konfidentiel aftale bag et sådan projekt, hvor pågældende ‘overtager’ indholdet ud fra en konkret pris for en bestemt opgave.

Det ulovlige opstår, når man end ikke kontakter ophavsretshaver, og bare kopierer det, man har fundet online. Præcis som du ikke kan fylde varevognen med varer, og gå ud af dit lokale supermarked, så må du heller ikke stjæle ophavsretsbeskyttet indhold. Du må heller ikke bruge begrundelsen, at du havde tænkt dig at betale for varerne næste gang du får løn, vel?

Derfor: selvom internettet er et relativt nyt medie, så gælder den samme sunde fornuft som før internet. Lav dine egne ting, og hold nallerne fra andres indhold. Det var derfor manden, der tilskrives at have opfundet internet, Sir Tim Berners-Lee definerede hyperlink, så man kunne LINKE til godt indhold. Det er det, som er hele fundamentet for nettet. At du skriver om det, du ved en masse om, og linker til det gode indhold, som allerede kan læses online. Det handler alt sammen om god takt og tone.

Fortsat god dag til alle, der læser med her på denne blog.

Leave a Response