Overvejelser om det at opbygge en liste

Der er mange teser om det at opbygge en liste. Nogle kalder det ‘nøglen til indtjening’ – og har gode erfaringer med det. Andre gider ikke rigtigt lister, og i dag vil jeg lige diskutere fordele og ulemper ved lister. Så kan du selv væælge hvilken vej du vil gå… 🙂

Det første du skal overveje når du vil opbygge er HVILKEN teknisk løsning du vil bruge. En del bruger AWeber, og nogle har sågar udviklet deres egne systemer – så definer hvad du har brug for, og husk Google er din ven når du skal finde systemet der passer til dine behov.

Det næste er overvejelsen om hvad du vil opnå. Her skal du bl.a. tænke lidt over hvor tit du vil skrive til folk på din liste. I mange tilfælde er en eller to gange om måneden en passende frekvens, i hvert fald i starten. Når du efterhånden har stof til at udgive oftere kan du selvfølgelig vælge at gøre det…

NÅR du så begynder at skrive til din liste, så vær advaret på forhånd. Der findes brokhoveder over alt. Jeg har talrige gange hørt andre fortælle om folk der sviner én til, fordi DE har en holdning til det der skrives. Nu har DU jo forstyrret dem i deres ‘liv’, og da katten bider hvis den får et los, manden bliver sur hvis de havde taget skænderiet med ham, så er det DIG der er nærmest til at få dagens skideballe.

Uanset hvor unfair folk opfører sig, så er det vigtigt at huske, at nogle bare ikke har spor respekt for andre mennesker. De vil gerne HAVE noget af dig, og selvom de har glemt at sige tak de 49 gange du HJALP dem – helt gratis – så er din mail nummer 50 altså bare den der tænder dem af.

Hvor alle andre bare sletter en listemail, så har den slags mennesker intet liv, så derfor skal DU straffes. De føler sig jo højt hævet over dig, så et klik på unsubscribe-linket er ikke godt nok. Nej, der SKAL falde brænde ned… 🙂

Jeg har hørt om den slags i så mange år jeg næsten ikke kan huske hvornår jeg hørte om det første gang. Men jeg kan huske da en god veninde ugentligt udsendte 5 tips hver uge om det at bruge sin computer. Når det ene tip kunne handle om Linux var der brok over, at de fleste brugte Windows. Når der var ét gratis program der blev anbefalet var der en der brugte et andet, og som synes det ‘bare var for dårligt man ikke havde tjekket det program JEG bruger’ – og så videre, og så videre og så videre…

Da der på et tidspunkt var en hel del spamfiltre der fangede mange mails ud fra kriterier der var fuldkommen vanvittige har jeg tidligt i MIN proces fravalgt det at bruge lister. Det indrømmer jeg gerne, også selvom det nok har mindsket den indtjening jeg har. Jeg fortæller det åbent og ærligt, for jeg mener personligt det er vigtigere folk læser det jeg skriver NÅR jeg skriver det – uanset hvilket spamfilter folk har. Jeg stoler på folk gerne klikker på RSS-feedet, og tilføjer det til deres nyhedslæser. Hvis de ikke gør bilder jeg mig selv ind de bare har andre interesser end det jeg interesserer mig for.

Jeg udgav på et tidspunkt Linux Nyhedsbrevet. Det var længe før mange lærte at bruge Ubuntu og andre distributioner, og brugte meget tid på research, og udgivelsen var baseret på en manuel liste hvor folk enten valgte tekst- eller html-format. Det var en sjov hobby da jeg var nørd, og mange kom med positive tilkendegivelser. Men da interessen aldrig var så stor at der kunne opbygges noget reelt marked andet end nogle få bannerreklamer, ebbede det lidt ud. For jeg så jo månedsmagasinerne begyndte at tage emnet op. Naturligvis uden nogen credit til mig – men, som bekendt, er utak jo verdens løn.

Jeg anbefaler gerne at folk prøver lister af, hvis de gider. Men vær forberedt på at have en mailadresse du KUN bruger til svar på din liste. Du vil blive temmeligt desillusioneret når din egen indbakke fyldes med useriøse kommentarer fra folk som ikke selv har noget at byde ind med, men som gerne i anonymitetens navn fortæller dig ting i et sprog som selv Ekstra Bladet sorterer fra når det gælder læserbreve. 🙂

Der FINDES mange DEJLIGE mennesker som modtager nyhedsbreve og takker for det du giver, men desværre også en del som ikke forstår at et nyhedsbrev tager tid at skrive. Det er værd at overveje før du giver dig i kast med opgaven.

Leave a Response