Om at beskrive det KORT og PRÆCIST

Det KAN være svært at beskrive et emne kort og præcist — især hvis det omhandler et emne jeg selv brænder for. “Henrik, beskriv kort din holdning til [et bestemt politisk emne]” vil være NÆSTEN umuligt for mig at honorere…

Indtil nu.

Nu har jeg nemlig lært noget meget vigtigt i forhold til kommunikation. Det virker nærmest banalt når det er feset ind på lystavlen, men er ULTRA-vigtigt for at få den rigtige forståelse frem igennem det du skriver.

Hvis jeg mister publikum i lange beskrivelser har jeg IKKE fuldbyrdet det krav alle kan stille til en FORKLARING. En forklaring kan nemlig godt blive lang, men hvis den er struktureret og formuleret rigtigt er der ingen undskyldning for ikke at trænge igennem.

Det præcise kan sagtens beskrives med enkle ord. Faktisk er det en styrke hvis forklaringen er nem at forstå, for så er der endnu flere der forstår ideen i det jeg forsøger at formidle.

Det korte ligger i forhold til emnet. Beskriv din livshistorie vil nok fylde mere end et svar på spørgsmålet: “Hvad er den vigtigste begivenhed for dig/jer sidste år?”

Altså er det at skrive kort ikke nødvendigvis kun et spørgsmålet om antallet af ord, men også den prioritering der ligger bag ens forklaring. Når jeg vil beskrive et emne, skal jeg selv passe på ikke at komme ind på afledte emner i samme artikel.

Dét er jo netop hér, at jeg har tabt mange mennesker. De indskudte tanker forvirrer jo publikum… 🙂

Det præcise handler også om fokus. At bevare sin opmærksomhed på én ting fremfor syv ting.

Altsammen noget som lyder forfærdeligt banalt bagefter, men som – før erkendelsen kommer – er ret svært at se i sin egen skrivestil.

Alle læserne ønskes en rigtig god uge. 🙂

Leave a Response