Kommunikation vs. enetale

Har du nogensinde tænkt på forskellen mellem begreberne “kommunikation” og “enetale”? Der er meget væsentlige forskelle mellem de to ting som mange slet ikke tænker over, og en del af forståelsen kan hjælpe dig til at sikre, at du hele tiden har modtageren i lytte-modus… 🙂

Når vi taler for os selv – altså uden nogen modtager lytter – så spilder vi tiden. Vi ser det f.eks. når en politiker kommer på skærmen og svarer som han/hun plejer. Vi falder i søvn, eller koncentrerer os om alt muligt andet mens vi klapper hunden, fordi vi keder os.

På samme måde er det hvis vi ikke løbende skaber situationer der kan give os noget feedback. “Husker du…” indskudt i en samtale hjælper med at fastholde bevidstheden. Faktisk, og det er næsten det mest fascinerende, hænger det altsammen fint sammen med hjerneforskning. Det viser sig nemlig at vores hjerne går i “sove-mode” efter kun små 10 minutter hvilket forklarer hvordan vi kan falde i søvn foran tv’er når noget virkelig keder os.

Eksempler fra undervisningens verden

Nogle af de dygtigste undervisere og foredragsholdere viser klart at de kender disse teorier for de engagerer hele tiden deres publikum. Når en elev er ved at falde i søvn bliver hans navn brugt i undervisnings-situationen. Ingen bemærker dette hop medmindre man véd hvorfor det sker. Altsammen for at alle holder sig vågne, vakse og opmærksomme.

Så når du næste gang synes at en taler havde særlige talenter så prøv at tænke over hvorfor. Skriv en top-5 liste over hvad der var rigtig godt. Bruger-engagement og motivation vil stensikkert være én blandt flere værktøjer der blev brugt.

Du kan bruge alle disse små fif til selv at blive en bedre taler, foredragsholder og underviser. 🙂

Leave a Response