Du kan altid blive ENDNU bedre…

Vi fødes alle helt uden viden. Vi har dog, ligesom dyr, instinktet for mad, søvn m.v.

Dog får vi med fødslen også visse genetiske fordele og/eller ulemper som kan påvirke alt lige fra vores fysiske fremtræden (udseende) til vores stærke og svage sider etc. Nogle stærke og svage sider påvirkes af miljøet vi vokser op i, men mange af de grundlæggende færdigheder og interesser kan vi takke ophavet for. Især fordi disse talenter kan være endnu nemmere at styrke. Den naturlige sammenhæng hvor emner diskuteres ved aftensbordet og dyrkes i fritiden vil være medvirkende faktorer udover det rent genetiske, naturligvis.

Kan det ikke læres?

Jo. Alt kan læres. Især hvis du gider gøre den fornødne indsats, lytte, notere, tænke, udvikle, spørge ind til osv. Men det er ikke alt man har evner for. Hvis en kontornusser skulle bygge sit eget træhus ender det nok som en meget ustabil carport – i bedste fald. I værste fald kommer han til skade. Det er en god idé at starte med at bygge et hundehus før man går i gang med et stort projekt.

Det er præcis det samme med kommunikation. Skriv din første tekst. Få en anden til at læse den, og lyt og lær hvordan tingene opfattes. Sug til dig, og prøv igen. Den slags kan køres i coaching-forløb, men det kan også gøres på hobby-planet først.

Det samme princip gælder når en person skal lære at holde foredrag eller undervise. Vedkommende kan være usædvanligt dygtig på sit område, men hvis ikke budskabet/emnet kan formidles, så er der ingen grund til at sætte manden til at opleve et nederlag. Omvendt kan en super formidler vise sig at have en viden som er hullet som en tesi. Det er derfor en balance mellem god viden og fornuftig og dygtig formidling der vil skabe det bedste resultat på det niveau, der passer til underviserens felt.

Kurser handler derfor ufatteligt meget om at være ærlig om sine gode og dårlige sider, så man både kan styrke sine svage sider, og forbedre sine gode sider. Begge dele vil gøre dig endnu bedre.

Leave a Response