Kan du bruge pengene to gange?

Nogle vil nok undre sig over denne overskrift, men alligevel kan man godt undres over den manglende økonomiske sans nogle mennesker udviser. Lad os tage nogle eksempler.

Ved etablering af egen virksomhed

En meget god investering ligger i at købe bogen “Iværksætterbogen” fordi denne giver en hel del ideer i forhold til at skaffe finansiering af sin virksomhed. Det er nemlig vigtigt at indse, at hvis du i forvejen har lavet en profilbeskrivelse og et budget som banken finder overbevisende så kunne du nok også tiltrække investorers interesse i dit projekt.

Medmindre du tager lån i eget hus vil en bank nemlig også kunne lægge to og to sammen. Deres betaling ligger så i en (ofte) tocifret renteprocent for en kassekredit. Hvis man tager en mere filosofisk betragtning af moral og etik, så kunne man godt sige, at bankerne derved er de første til at skumme fløden af dine anstrengelser. De udtager nemlig sikkerhed hos dig (eller i dit hus eller andre aktiver), og når/hvis du ikke kan betale har de evnen til at lukke for det varme vand. Omvendt kan de så også vælge og vrage i forhold til hvor meget “luft” de vil give dig.

Når en iværksætter derfor kan være lejlighedsvist under pres på sin likviditet — især i de første år — behøver det bestemt ikke være et tegn på at ideen ikke er god. Den kan faktisk være genial, men når likviditeten går fløjten, så ryger hele virksomheden – og dermed ganske ofte også selve idégrundlaget. De fleste virksomheder går nedenom og hjem alene fordi de ikke havde styr på at styre likviditeten.

Så iværksættere må også erkende, at man ikke kan bruge pengene mere end én gang.

Styring af egen privatøkonomi

Nogle mennesker kan simpelthen ikke tåle hvis andre har en større bil, en større fladskærm, en bedre computer eller et større hus end dem selv. Denne form for sygelig jalousi bunder i først og fremmest en manglende forståelse af ordet prioritering.

Vi har alle forskellige måder at bruge vores penge på. Nogle vil hellere have en større bøf til middagen og prioriterer måske venner højere end nye alufælge hver gang T Hansen får nye modeller. Andre vil hellere bo godt, centralt og med en større have mens en anden måske foretrækker lidt mindre vilkår og kører en lidt ældre bil, men til gengæld tager på ferie til syden en gang eller to om året. Prioritering kan være årsag til mange frustrationer for andre som ikke har forstået denne logik. NÅR de bliver misundelige er det – rent faktisk – et signal om, at de gerne VILLE prioritere på samme måde, men der opstår en konflikt i deres værdinormer. Populært sagt kunne man sige der sker en kortslutning i første sals niveau….. 😉

Hvorfor ændrer folk så ikke bare deres egen prioritering hvis der virkelig er helt andre ting de egentlig gerne vil? Hvorfor være misundelig over at naboen kører i en otte-ti år nyere bil når enhver samtidig ved, at modellen måske skal på værksted hver gang der skal laves noget mens man selv kan rode med sin egen bil?

Livet er fyldt med VALG, og de valg vi alle træffer afgør alt lige fra hvor mange penge vi tjener til hvordan vi bruger dem. Omend det lyder banalt, så er det ikke desto mindre et faktum, at rigtig mange mennesker ikke har forstået den logiske sammenhæng, og derved er rigtig mange mennesker fanget i deres eget mentale edderkoppespind af pro-et-con (for og imod)…

Tankevækkende…. Carpe diem. 🙂

Leave a Response