Kampagnen fra Ateistisk Selskab

Der er en interessant kommentar fra religionshistoriker Mikael Rothstein på DR Online om kampagnen fra Ateistisk Selskab, som flere nok vil være interesserede i at læse, hvis de har interesse i kristendommen og folkekirken.

Det er tankevækkende, at folkekirkepræster gerne lader folk betale kirkeskatten, hvorefter de egentlig er fuldkommen ligeglade med engagementet. Kirkerne står tomme, for folk får ikke de svar de ønsker. I lokalaviserne har man temasider om religion, som ingen læser, og de få steder hvor der udsendes kirkeblade, er dette også blandt de mindst læste. En påstand? Nej, et faktum, for de forretninger som reklamerer disse steder får en jævnt dårlig ROI for de penge de smider i menighedsrådets kasse for disse reklamer.

Det ser godt ud at støtte lokalt, men det er virkningsløst, når ingen ser det…

Kampagnen fra Ateistisk Selskab sætter fokus på det indlysende: hvorfor betale til en folkekirke, man ikke bruger? Der kastes omkring med argumenter om, at det koster at blive begravet, hvis ikke man er medlem – velvidende, at rent økonomisk kan der købes endog meget plads for de 90.000,- man sparer hen over 30 års arbejdsliv. Da de fleste har mere end 30 års arbejdsliv, er regnskabet bare endnu værre, og det huer bestemt ikke folkekirken, at folk reagerer på denne kampagne. Ellers var man vel ikke gået i kødet på denne reklame, som vel kunne være fuldkommen ligegyldig, hvis man troede, man havde et efterspurgt produkt i kirken.

Sjovt nok har mange præster sagtens kunne fornægte homoseksuelle retten til at blive viet, altimens de taler vidt og bredt om den protestantiske ideologi med “kom som du er” — bare du ikke er alt for ‘anderledes’ end vi mener man skal være, synes at være den indskudte sætning, som mange bare glemmer at ytre tydeligt. I et samfund som bliver stadig mere nuanceret og alsidigt, så er der ikke ret meget plads til ideologier som efterhånden er flere årtusinder gammel, og ganske naturligt er folk gået i gang med at revidere hvordan pengene bruges.

Igen: hvorfor betale for noget man ikke bruger?

Dét princip er helt i orden på mange andre områder, men nu hvor det rammer folkekirken på kirkebøssen, så er det en helt anden sag. Hykleriet er fuldkommen…

Leave a Response