Kender du nogen ud fra en tekst?

Når folk stiller et spørgsmål i stil med “Spørgsmål til Darwin” på en nyhedsgruppe, så kan jeg ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet. Charles Darwin levede fra 1809 til 1882, og døde som 73-årig. Hvem vil stille spørgsmål til en mand som har været død i snart 127 år (19. april)?

Det stiller det meget logiske spørgsmål: “Kan vi kende nogen ud fra en tekst?”

Når en historiker en dag om 120 år kigger tilbage på det vi i dag kender som “blogs”, og undrer sig over hvad ham Henrik Blunck mon mente da han skrev sit første indlæg på sin blog i 2007, hvad KAN han så vide? Han kan gisne om hvad der var tiltænkt med enkelte sætninger, men hvis ikke samtiden når at stille spørgsmål til teksten der skrives så er den blot en tekst. Der kan udledes nogle sandsynlige forklaringer ud fra andre tekstfragmenter, men ikke nogen præcis formulering. Gisninger og formodninger er ikke det samme som konstateringer.

Det samme gælder alle andre forfattere. Det kan være morsomt at analysere teksterne, og spekulere over mulige forklaringer, men det KAN aldrig blive andet end gætværk

Vi står i præcis samme situation med ALLE historiske tekster. Vi kan forsøge at forstå dem ud fra samtid, andre historiske data m.v., men vi løber altid en risiko for at komme til at “læse ind i teksten” fordi vi har et nutidigt perspektiv. Et eksempel: når vi i dag læser tekster om at kvinder engang ikke havde nogen stemmeret, så virker det antikt og oldtidsagtigt. Vi glemmer lynhurtigt at denne rettighed kun er næsten 94 år gammel. Kvinders stemmeret kom først den 5 juni 1915.

Hvordan vil det så ikke gå når folk skal forstå tekster som er langt ældre? Lad os altid huske på, at når tingene skal studeres i sin rette sammenhæng så gør vi klogt i at lytte før vi gør os til eksperter fordi vi læser noget ind i teksterne. Lad teksten forklare sig selv i stedet for at tro, at egne spekulationer og formodninger måtte være korrekte.

Stil gerne spørgsmål, men lær at stille de rigtige spørgsmål. Så vil forståelsen øges væsentligt.

Leave a Response