Når godgørenhed bliver et sugerør i statskassen

Under overskriften “Centre for frivlligt arbejde riikerer lukning” — som kan læses herfra: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/294848:Danmark–Centre-for-frivilligt-arbejde-risikerer-lukning — lukkes der op for sluserne med hensyn til hvor frygteligt det står til med finansieringen af godgørenheden fra statens side.

Lad det være sagt med det samme. Der er en vis berettigelse i argumentationen flere steder. De steder hvor folk virkelig engagerer sig frivilligt – eller for meget lave beløb – er der en vis sløjhed i, at stederne må lukke. Men samtidig bør man ej heller være blind for, at der findes grupper hvor ledelsen bruger staten som malkeko for at have gjort godgørenhed til sin levevej. Ganske som politikere der sidder for længe på posten, så er der også en vis tendens til at falde i søvn, hvis man først har opnået en centerleder-stilling. Når så finansieringen ændres har mange af disse foreninger sovet i timen, og flere af dem udnytter slet ikke de muligheder for fundraising som de kunne have brugt for længst. Mange af dem sover, og så skal statskassen pludselig aktiveres når piveriet får pressefokus.

Jeg mener også vi bør støtte velgørende organisationer, men visse fatcats har udhulet velgørende foreninger i egoismens hellige navn. For dem er statsstøtten en dejlig mulighed for at slappe af, og det bør ikke overses når projekterne evt. skal vurderes i forhold til satspuljer. Dernæst kan det undre, at mange af dem slet ikke har forsøgt at få tipsmidler. Danske Spil har gjort meget ud af at fortælle om sine velgørende midler og dén vej burde man også have kigget på.

Men for den som hellere vil pive er alt noget skidt, og så rager det jo egentlig disse mennesker voldsomt hvordan de KUNNE have skaffet midler, for det er meget nemmere at kalde på pressens bevågenhed. Deres lyst til at sælge flere aviser overgår ganske ofte den egentlige kildekritik, hvilket også tydeligt ses i den ensidige stil som alt for mange journalister er begyndt at bruge når de ikke undersøger alle facetter før de skriver.

Leave a Response