Fanatisme — del 3

Opsummering af fanatismen
Del 1 kan læses herfra: http://www.blunck.dk/kristendommens_mangler/?p=76. Del 2 kan læses herfra: http://www.blunck.dk/kristendommens_mangler/?p=78.

Fanatisme i politik
Op igennem tiden har folk særligt bemærket den religiøse fanatisme. Der har været særstandpunkter på blodtransfusion, enkelte doktriner, og i særdeleshed en isolationisme som sjældent er set magen til andre steder. Når vi også taler om demokrati [værende, som på græsk, “flertallet regerer”] er der også rester af fanatisme som er blevet bragt ind i politik.

Enkelte partier har været kendte for at ekskludere medlemmer som ikke makkede ret. Topstyringen er mere eller mindre skjult, men allestedsnærværende i ganske mange bevægelser. Mange er skræmt fra en åben debat om emnerne, og går derfor direkte til eksklusionen som værktøj. “VI har ret, og de ANDRE tager fejl” synes at være parolen, mottoet og nærmest et æresbegreb.

Kun op til egentlige afstemninger vil man gerne forsøge at virke åbne, men inde bag facaden lurer kontrollen, styringen, ensretningen og – i sidste ende – den fanatiske partisoldat, som formes når politik ikke mere handler om holdninger, men om et egentligt levebrød.

Forskellen på lojalitet og fanatisme
Faktisk ligger hele forskellen i at forstå man sagtens kan være lojal uden at blive fanatisk. Enig i flertallet af punkter, uden at opgive særsyn på enkelte områder. Det ER muligt at acceptere en kurs uden nødvendigvis at blive en struds. Dén slags lojalitet er det som holder, hvorimod det lurende oprør bag fanatiske bevægelser altid vil få en pludselig reaktion. Hvis ikke før, så senere.

Når politik og religion blandes – ren dynamit
Den værste, og mest eksplosive, form for fanatisme er når poiitik og religion blandes. Det religiøse element fortærker tendensen til at tænke i “os” og “dem” baner, og alle argumenter bliver pludselig fuldkommen ligegyldige. Målet helliger midlet bliver undskyldningen, og uanset hvilke grusomheder der skal udføres, så ender fanatikerne meget ofte med at blive særdeles iltre når argumenterne slipper op.

I en kommende artikel vil du lære hvordan du slipper af med fanatisme, og finder indsigten i selv de mest konfliktramte hændelser og begreber. Kommentarer er velkomne.

Leave a Response