Interessant udvikling i Spanien

Det var særdeles interessant at se nyhederne her til morgen, for der er sket en meget spændende udvikling i Spanien. Faktisk er der sket noget INGEN troede var muligt.

Baskernes bevægelse ETA opløses i dag. De har ikke været aktive de sidste knap 6½ år, og det er opmuntrende, at det gode samarbejde mellem de franske og spanske efterretningstjenester har optrevlet både økonomi og personer bag bevægelserne, så de ikke længere kunne gemme sig kujonagtigt bag bombeattentater m.v.

Havde man spurgt om denne konflikt kunne løses mens de var på deres højeste, havde alle grinet højt og spurgt om man var på stoffer… 🙂

Helt ligesom der nu er ved at komme hul igennem mellem Nord- og Sydkorea, så ER der konflikter, som KAN løses, hvis bare der ER gensidig vilje.

MEN: man skal også huske, at gensidig vilje IKKE ligger i at svine sin modstander før fredsforhandlinger. Det ville svare til et kærestepar, som går til parterapi, og lige minder hinanden om gårsdagens skænderi før de går ind til terapeuten. De levner ikke ret mange chancer for en løsning, vel? 🙂

Alligevel er det PRÆCIS det mange gør når de skal diskutere konflikter. De ridser alle forskelle op først, og kun hvis du er meget heldig får man en enkelt positiv bemærkning med på vejen. Det er ikke konfliktløsning. Det er udenomssnak!

Hvis der ikke er en vilje til løsning hos begge parter, så skal man bare erkende, at tiden ikke er moden. Sådan har det været gennem over et halvt århundrede mellem Nordkorea og Sydkorea – og tiden kunne ikke forceres af flere grunde. Mange ser det som om Trump har fået hul på bylden, og andre kunne også spekulere lidt i hvorvidt det var systemskiftet i Nordkorea, der skabte vejen. Det er alt sammen noget historieskriverne kan vegetere i, når tiden har vist hvordan konflikten ender…

God weekend til alle. 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.