Hvad AI kan – hvad AI ikke kan (endnu)

Når det gælder AI – Artificial Intelligence, kunstig intelligens – så er der meget snak, som egentlig kun er snak.

Status indtil nu

Hvis man kigger på kunstig intelligens med ‘gamle briller’, så tænker mange på chatrobotter (Shoebox og Eliza), som kan svare på simple spørgsmål ud fra fx opslag i databaser med x antal tusinde sætninger. Nogle af de første forsøg var håbløse, set med nutidens briller.

NÅR en robot får adgang til online viden, så kan der ske en sortering. Her kan man så tage enten en matematisk eller en sproglig vinkel. Alt sammen gode forsøg på at forklare noget komplekst på en nem måde.

De fleste har hørt om det med at it-udstyr fordobles i kapacitet og halveres i pris. Det samme kan siges om kunstig intelligens. Det er selve metodenalgoritmerne bag – som bliver bedre og bedre, men det kræver også, at man er i stand til at tænke metodisk nok til at programmere, så man ikke kun får noget i stil med: input + behandling = output. Der skulle gerne ske noget eksponentielt, når man er i stand til at kombinere den rigtige viden på den rigtige måde… 🙂

Kunstig intelligens i forhold til fx blogs

Som det ser ud i dag ville en blog, der alene bestod af indhold baseret på kunstig intelligens MANGLE en vigtig ingrediens, nemlig følelserne bag historierne. Det er omtrent det eneste du ikke kan lære en computer (endnu). Følelser er baseret på mange elementer, og disse doseres ofte forskelligt. Se bare på, hvis du fokuserer på noget du er GLAD for set i forhold til noget du IKKE bryder dig om. Dine ord vil være meget forskellige. 🙂

Den opmærksomme læser vil have bemærket, jeg flere gange siger ‘(endnu)’ – og det har sin årsag. For ingen kan forudsige hvor langt vi når inden for de næste årtier. Man kan komme med gæt og mere eller mindre kvalificerede teorier, men de facto ved vi INTET om hvad fremtiden bringer.

Jeg vil påstå, jeg til enhver tid skriver bedre end kunstig intelligens kan præstere. Det sagt, så skal jeg være den første til at erkende, at der KAN ske en hel del de kommende år, og en dag må jeg formentlig trække denne påstand tilbage. Men indtil da, så fortsætter jeg i hvert fald med at skrive hvert eneste ord på denne blog.

Konklusion

Jeg synes det er hylende morsomt når folk er ved at falde omkuld af ChatGPT-konceptet. Tanken om, at man søger en online robot for at få en tekst om noget man ikke selv er i stand til at skrive under PÅSKUD af, at det jo er hurtigere at ‘spørge’ robotten, hvorefter man kan efterbehandle indholdet er lidt som den tankegang der får nogle til at ende med at blive dømt for plagiat.

HVIS man ved noget om sit emne, og har lært at forme sine tekster undervejs, så får man kvalitetsindhold første gang. At skulle gennempløje en masse vrøvl for at nå frem til noget nyt er at snyde sig selv. Det vil nogle være uenig med mig i – og det er også helt ok. Hvis alle var enige var det nok fordi man ikke sagde noget, men bare talte om ingenting – sådan er mange ting her i livet.

Fortsat god aften til alle læserne.

About the author

Adm uddannelsesmedarbejder, uddannet IT-supporter. Inspirator i PMI (Positiv Mental Indstilling) som tror på vi sammen er stærkere, hvis vi opfører os anstændigt over for hinanden - uanset hvilke forskelle der måtte være mellem os som mennesker.
Tidligere biblioteksmedhjælper og før det uddannelseskoordinator, og aktiv TR mens jeg fungerede som stationsbetjent heroppe i Kalundborg.
Privat har jeg tre voksne børn i alderen 19-22.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.